(0)

Storhertigens senare finanser

E-book


Gentlemannatjuven Filip Collin Àr tillbaka. Det Àr 1930-tal och den hÀr gÄngen befinner han sig pÄ ön Menorca och Àr en drivande kraft nÀr landet förklarar krig mot sjÀlvaste Ryssland!

Grundtemat i boken Àr nÀmligen statens obegrÀnsade rÀtt att inskrÀnka dess medborgares rÀttigheter. NÄgot som hade varit helt oacceptabelt om det hade handlat om ett företag.

– En vanlig affĂ€rsdrivande firma fĂ„r inte stjĂ€la andra firmors varulager eller utge förfalskade sedlar eller mörda sina konkurrenter, nĂ€r det passar den. En stat dĂ€remot kan göra allt detta och i alla fall ha det bĂ€sta samvete i vĂ€rlden. Om staten stjĂ€l, kallas det konfiskering, om den förfalskar sedlar, kallas det inflation, och om den mördar, kallas det krig! sĂ€ger Filip Collin.

Frank Heller (pseudonym för Gunnar Serner) (1886-1947) var en svensk författare. Han Àr mest kÀnd som underhÄllningsförfattare, men har Àven skrivit reseskildringar och lyrik. Störst framgÄng fick Serner med noveller och romaner om Àventyraren/detektiven/gentlemannatjuven Filip Collin, alias professor Pelotard.