(1)

Tarza

E-book


2. korjattu painos

Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaa sai idean tĂ€hĂ€n kirjaan syyskuussa 2012 ollessaan arkistotutkimuksia tekemĂ€ssĂ€ Moskovassa ja sattui Kremlin kupeessa olevalle Maneesin torille, missĂ€ myytiin maailman kosmopoliitteja kuvaavia MatrjoĆĄka -nukkeja. NiistĂ€ yksi oli erityisen tutun nĂ€köinen. SiinĂ€ luki ”Hallonen”. Kirjan nimi ”Tarza” tulee Tarjan englanninkielisestĂ€ ÀÀnneasusta, jolla hĂ€ntĂ€ on ulkomailla kutsuttu. Ulkoministeri ja tasavallan presidentti Tarja Halosen visiossa ja missiossa sotien aikakausi oli peruuttamattomasti ohi. HĂ€n kĂ€vi taisteluun rauhan puolesta ja riisui yli puolet Mauno Koiviston puolustusvoimien vahvuudesta. NATO:sta ei pitĂ€nyt edes keskustella, vaikka Martti Ahtisaari avasi keskustelun. Halosen ylipÀÀllikkyyden vuodet 2000-2012 olivat epĂ€vakaat ja suorastaan vaaran vuodet. Kriittisin oli vuosi 2003.

Maassa oli vuoden sisÀllÀ kolme pÀÀministeriÀ. VenÀjÀ oli juuttunut toiseen Tƥetƥenian sotaan ja tƥetƥenialaiset terroristit iskivÀt Moskovaan. ABM-ohjustorjuntasopimus ja Start II -aserajoitussopimus raukesivat. Yhdysvallat, Britannia ja Australia kÀvivÀt salamasodan Irakissa. Eduskunta vaati selvitystÀ, oliko VenÀjÀ vaatinut sotilaallista yhteistoimintaa Suomelta. Viro, Latvia ja Liettua hakivat NATO:n jÀsenyyttÀ. Valtiojohtoa vakoiltiin.

EpÀtietoisuus, epÀvarmuus, epÀvakaus levisi. Ilma oli sakeana spekulaatioita ja skenaarioita. Halosen poliittisen kummisedÀn Kalevi Sorsan kuolema 2004 pelasti paljon. Vuoden 2012 YK-ÀÀnestys turvaneuvostopaikasta pudotti Halosen visiot ja missiot paikalleen. Yritys istua aidalla idÀn ja lÀnnen vÀlissÀ ei onnistunut.

------------

Markku Salomaa (65) on tietokirjailija ja tutkija, jolla on tieteellisiÀ julkaisuja yhteensÀ 225. HÀn on julkaissut 9 kirjaa, 40 artikkelia tieteellisissÀ julkaisuissa, 8 tieteellistÀ artikkelia kokoomateoksissa, 3 opinnÀytetutkimusta, 8 oppikirjaa ja 157 artikkelia tiedettÀ popularisoivissa aikakausjulkaisuissa. HÀn on julkaissut lisÀksi suuren mÀÀrÀn sanomalehtiartikkeleita. Salomaa toimii Euroopan sotahistorian dosenttina. HÀn on vÀitellyt valtiotieteen tohtoriksi Helsingin yliopistossa 1992. HÀn on suorittanut myös hallintotieteen lisensiaatin tutkinnon 1981 ja yhteiskuntatieteen maisterin tutkinnon 1976. Salomaa on toiminut tutkijana myös Saksassa, Italiassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa, VenÀjÀllÀ ja Thaimaassa.