(4)

Tienhaarassa : Johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella

E-book


Ilmastonmuutos muuttaa kaiken. Mutta onko meillÀ keinoja reagoida muutokseen?

Planeetta Maa syntyi noin 4,5 miljardia vuotta sitten. Ihmisen suku kehittyi noin 2 miljoonaa vuotta sitten ja nykyihminen noin 300 000 vuotta sitten. Ihmisen evoluutio kehittyi nopeasti laajamittaisen maatalouden synnyttyÀ noin 10 000 vuotta sitten. Samoihin aikoihin maapallolla alkoi nykyinen geologinen aikakausi, olosuhteiltaan vakaa holoseeni. Se mahdollisti nykyihmisen kulttuurin nopean kehityksen metsÀstÀjÀ-kerÀilijÀstÀ maanviljelijÀksija lopulta kirjoitettua kieltÀ hyödyntÀvÀksi teolliseksi kaupunkilaiseksi.

Teollinen vallankumous, vÀestönkasvu, vaurastuminen, kulutushysteria ja fossiilisten polttoaineiden alati kasvava kÀyttö ovat johtaneet globaaliin kestÀvyyskriisiin ja ihmiskunnan olemassaoloa uhkaavaan ilmastonmuutokseen. Ihmisen vaikutukset ovat jo niin laajamittaisia, ettÀ maapallolla ollaan siirtymÀssÀ kokonaan uuteen aikakauteen, antroposeeniin, jossa ihminen on planeetan vaikuttavin voima.

Jos ilmastonmuutos halutaan torjua, yhteiskuntien ja ihmisten toimintamallien on muututtava nopeasti. Toisaalta jos ilmastokriisin torjunnassa epÀonnistutaan, miljardit ihmiset joutuvat kÀrsijöiksi, mikÀ vaikuttaisi tuhoisasti talouteemme ja yhteiskuntarauhaamme - eikÀ tÀmÀ ole edes pahin skenaario.

Ilmastonmuutoksen ratkaisemisella on jo veret seisauttava kiire. Kyse on vuosista, ei vuosikymmenistÀ. NÀyttÀÀ kuitenkin hyvin vaikealta, ettÀ nykymallinen kansanvalta pystyisi ratkaisemaan tÀmÀn kaltaista haastetta, joka on syntynyt ihmisten omista tottumuksista.

Keinoja on, mutta kuinka ne saadaan kÀyttöön? Miten demokratiaa olisi kehitettÀvÀ, jotta kuilun partaalta voi pelastua?

Mari Pantsar on Suomen itsenÀisyyden juhlarahasto Sitran johtaja, joka vetÀÀ Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teemaa. HÀnellÀ on pitkÀ työkokemus cleantech-liiketoiminnan kehittÀmisestÀ niin yksityisellÀ kuin julkisellakin sektorilla.

Jouni Keronen on yrityskoalitio Climate Leadership Councilin toimitusjohtaja, Fortum-sÀÀtiön asiamies ja dosentti Lappeenrannan teknillisessÀ yliopistossa. HÀn on toiminut energia-alalla vuodesta 1983 alkaen. Viime vuosina hÀn on keskittynyt erityisesti puhtaampien, vÀhÀhiilisempien ratkaisujen kehittÀmiseen.