(68)

Vegetarianen

E-book


"Vegetarianen" belönades 2016 med det internationella Man Booker-priset och blev Han Kangs genombrott utanför hemlandet Sydkorea. Det Àr en lyrisk berÀttelse i tre akter, som rör sig mellan realism, surrealism och allegori.

Yeong-hye Àr en tystlÄten kvinna i ett traditionellt Àktenskap i Sydkorea. Hon har aldrig gjort uppror, men sÄ börjar hon drömma om blod och brutalitet, om kroppar och kött. En dag bestÀmmer hon sig: hon mÄste bli vegetarian.

MÀnniskorna i hennes liv, hennes make, svÄger och syster, vÀgrar att acceptera beslutet, och hennes envishet sÀtter igÄng en spiral av tvÄng och vÄld. Kampen stÄr inte bara kring hennes kropp och vad hon vÀljer att Àta, utan handlar om hennes sexuella och intellektuella frihet. Vad

hÀnder med den som stÀndigt mÄste föra en kamp mot tillvaron? Vilka medel stÄr till buds och nÀr nÄr en mÀnniska bristningsgrÀnsen? VÄldet som Yeong-hyes protest slÀpper lös tar sig in i henne sjÀlv, börjar arbeta emot henne. PÄ andra sidan metamorfosen rÄder inte lÀngre rationaliteten.

"Vegetarianen" Àr en andlöst vacker och mörk berÀttelse om begÀr och förvandling, makt och motstÄnd.

Han Kang Àr född 1970 i Kwangju och flyttade till Seoul vid tio Ärs Älder. Hon debuterade som poet. "Vegetarianen" utkom 1997 och i engelsk översÀttning 2015. Hon Àr flerfaldigt

prisbelönt, bÄde i hemlandet och i Europa. PÄ svenska Àr "Levande och döda" tidigare utkommen (2016)

”Vad sker egentligen med Yeong-hye? Det Ă€r en öppen frĂ„ga genom hela den mĂ€rkligt suggestiva och upprörande romanen. /
/ Alla tolkningar Ă€r möjliga i Han Kangs imponerande konkreta och sinnliga gestaltning av ett inre skeende vi bara kan se utsidan av.”

– Pia Bergström, Aftonbladet

”Det hĂ€r Ă€r en bok som förĂ€ndrar lĂ€sarens tĂ€nkande. FrĂ„n början Ă€r handlingen hyfsat sansad. Yeong-hye har levt precis som kvinnor förvĂ€ntas, som god, tillbakadragen och prydlig hustru. NĂ€r hon plötsligt blir vegetarian förĂ€ndras allt.”

– Aase Berg, Dagens Nyheter

Redaktionens favorit! – Vi lĂ€ser

”Det rĂ€cker med att lĂ€sa de tvĂ„ första meningarna för att bli fast.”

– Rakel Chukri, Sydsvenskan

”Sydkoreanska författaren Han Kang framstĂ„r som en av de mest fascinerande författarna i vĂ€rlden just nu. /
/ Han Kangs förra bok pĂ„ svenska, " Levande och döda", kom i höstas, och jag tyckte den var en av Ă„rets allra bĂ€sta. Jag kan nog utan tvekan sĂ€ga att ’Vegetarianen’ Ă€r nĂ„gra klasser bĂ€ttre. Den gör sĂ„ radikala saker med romanformen att det bara kan kallas hĂ€pnadsvĂ€ckande. /
/ det hĂ€r Ă€r en helt briljant roman. Om jag fĂ„r lĂ€sa nĂ„got bĂ€ttre i Ă„r skulle jag bli oerhört överraskad.”

– Björn Kohlström, Jönköpings-Posten

"En unik berĂ€ttelse med poetiska och mystiska inslag. SĂ„ tragisk. SĂ„ stark. SĂ„ hĂ€ftig!”

– Bodil Juggas, Arbetarbladet

”’Vegetarianen’ Ă€r en drömsk Kafkaliknande saga om liv och död, om makt och sexualitet, som slĂ„r rot i kroppen och verkar pĂ„ ett djupare plan.”

– Jenny Lindh, M Magasin

”Han Kangs sprĂ„k Ă€r skarpt och berĂ€ttandet koncist. Det oberörda lugn med vilket Yeong-hye hĂ€vdar sig Ă€r plĂ„gsamt kontrasterat mot det motstĂ„nd hon drivs till nĂ€r hennes ord inte respekteras, som nĂ€r fadern försöker tvinga en köttbit in i hennes mun”

– Ingrid Bossedal, Göteborgs-Posten

”Romanen Ă€r en upplevelse, pĂ„ en gĂ„ng brutal och subtil, och jag hoppas fĂ„ lĂ€sa fler av Han Kangs mörka, förtvivlade, nödvĂ€ndiga verk pĂ„ svenska.”

– Martina Lowden, SR Kulturnytt

”En av Asiens mest intressanta författare just nu”

– Yukiko Duke, Vi lĂ€ser

»Sensuell, provocerande och vĂ„ldsam 
 en oförglömlig upplevelse.«

THE GUARDIAN

»En kortroman om sexualitet och galenskap som förtjÀnar all sin framgÄng.«

IAN MCEWAN

Originalets titel: The Vegetarian.

ÖversĂ€ttning frĂ„n engelskan: Eva Johansson.

Sydkoreanska författaren Han Kang framstÄr som en av de mest fascinerande författarna i vÀrlden just nu. /.../ det hÀr Àr en helt briljant roman. Om jag fÄr lÀsa nÄgot bÀttre i Är skulle jag bli oerhört överraskad.

Björn Kohlström, Jönköpings-Posten