(0)

Vuorelle nousu : Kertomuksia ja novelleja kymmenen vuoden ajalta

E-book


Kertomuksia ja novelleja kymmenen vuoden ajalta sisÀltÀvÀ kokoelma Vuorelle nousu tuo ilmi erÀÀn mielenkiintoisen kehityslinjan Elvi Sinervosta kirjailijana ja naisena. Kokoelman alkupuolen koululaiskuvauksista vÀlittyy lukijalle elÀvÀsti ennen sotaa eletty aika, keskiosasta vÀkevÀt sota- ja vankila-ajan kokemukset ja kolmessa viimeisessÀ novellissa asettuu sodanjÀlkeinen ihminen erinÀisiltÀ suhteiltaan kirjailijan terÀvÀÀn valokeilaan. TÀmÀ kehitys viittaa kohti psykologista novellia: ympÀristökuvaus jÀÀ vÀhemmÀlle ja esille astuu entistÀ enemmÀn ihminen.

Elvi Sinervo vaistoaa herkÀsti ihmistensÀ mielenliikkeet eikÀ tyydy heistÀ pelkkiin pinnallisiin yhteenvetoihin. HÀnen eetillis-sosiaalinen elÀmÀnkatsomuksensa on tosi ja psykologinen nÀkemiskykynsÀ aito. Sinervon kertomataide valloittaa lukijansa tÀssÀkin teoksessa tinkimÀttömyydellÀ ja kirkkaudellaan.

Vuorelle nousu syntyi akatemia-apurahan myöntÀmisen jÀlkeen vuonna 1948. Teos on merkittÀvÀ kuvaus aikansa naisesta ja Sinervoa on kiitelty psykologisesta ihmiskuvauksestaan. Sinervo sai novelleistaan valtionpalkinnon.