Musta kaista

Series ‱ 3 books

Dekkarikilpailun valloittava voittaja. Huumoria, pauketta, prÀtkÀjengejÀ!

Emma teeskentelee sairasta, koska hĂ€n ei halua mennĂ€ kouluun, joka on tĂ€ynnĂ€ typeryksiĂ€. Äiti kuitenkin pakottaa tytön pĂ€ivĂ€ksi naapurin Ester-tĂ€dille. Ester alkaa tarinoida aarteesta, jonka hĂ€n on muinoin haudannut Porkkalaan Emil-veljensĂ€ kanssa. Emma taivuttelee Esterin vanhan amerikanraudan rattiin ja uskomattoman parivaljakon seikkailu kohti Porkkalaa voi alkaa...

Mukana myös Jukkis Janatuinen verrattoman viisaine Tipsu-koirineen sekÀ lemilÀinen prÀtkÀjengi Red Potatoes, joka haaveilee ikiomasta singosta.Teos voitti v. 2007 Kouvolan DekkaripÀivien nuorisodekkarikilpailun pÀÀpalkinnon. Raadin perusteista: ...on monitasoinen, hienosti rakennettu romaani, jossa jÀnnitys syntyy nÀkökulmien vaihtelusta ja samanaikaisten tapahtumaketjujen yhteen solmiutumisesta. Teos on paitsi dekkari myös realistinen ja empaattinen tyttökirja, ja lisÀksi siinÀ on ripaus historiaa ja aimo annos huumoria. Tarinaan tuo uskottavuutta sen sijoittuminen olemassa olevaan ympÀristöön, Helsingin Herttoniemeen ja Kirkkonummen Porkkalaan. Henkilögalleria on omaperÀinen: toisaalla koulusta lintsaava, kiusattu tyttö ja dementoituva vanha nainen, toisaalla hÀmÀrÀhommiin sortunut reppana pienyrittÀjÀ, virolainen löytökoira ja surkuhupaisa aloitteleva moottoripyörÀjengi. Tarina on myös kielellisesti mehevÀ, kun kirjakielen lomassa vaihtelevat koululaisten puhekieli, ruotsin kieli ja karjalaismurre. RÀjÀhtÀvÀ loppunÀytös on elokuvamaisen komea. Teokselle myönnettiin lisÀksi vuonna 2014 Kirjapöllö-palkinto, joka jaetaan ansioituneelle lasten- tai nuortenkirjalle.

Vantaalaisen kirjailijan Ansu KivekkÀÀn teosten aihepiirit liittyvÀt usein nuoriso- ja alakulttuureihin sekÀ lÀhiöelÀmÀÀn, joita hÀn kÀsittelee lÀmmöllÀ. KivekÀs kertoo löytÀvÀnsÀ inspiraatiota ja huumoria arkisista tilanteista ja harrastaa salakuuntelua mm. busseissa, junissa ja kahviloissa. HÀnen tuotantoonsa sisÀltyy mm. kiitettyjÀ ja palkittuja nuortenromaaneja, lastenkirjoja sekÀ rikos- ja jÀnnityskirjallisuutta aikuisille.