(2)

Borgmester Hoeck og hustru

e-bok


Borgmester Hoecks ægteskab er opstået af gensidig kærlighed og forelskelse, sådan som et ægteskab bør opstå, men langt fra altid gjorde det i det bedre borgerskab i starten af 1900-tallet. Men efterhånden som ægteparret lærer hinanden bedre at kende, går det op for dem hver især, at de faktisk er fremmede for hinanden. Hustruens letsindige og kokette karakter, der dog aldrig resulterer i ægte utroskab, gør manden mere og mere sur og indebrændt, hvilket giver hende behov for at søge adspredelse og bekræftelse uden for hjemmet, og til sidst er der ikke meget ægteskab tilbage at redde...

Den danske forfatter Henrik Pontoppidan (1857-1943) skrev en lang række stærkt samfundskritiske romaner, der giver et usædvanligt omfattende billede af datidens Danmark. I 1917 modtog han Nobelprisen i litteratur og anses også i dag for at være en af de største danske forfattere nogensinde.



4.5

2 vurderinger

Johannes

8.7.2024

Denne kortromanen ble skrevet 1905 og beskriver forholdet mellom borgmester Hoeck og frue i en liten by på Jylland. Ekteskapet er i krise, borgmesteren er sjalu over at hans kone flørter med alle menn hun møter. Han klarer ikke å akseptere at dette er hennes naturlige behov for å bli likt av andre mennesker. Denne ubalansen i ekteskapet gjør den svakelige hustruen syk til døden, og Hoeck må innrømme at det for ham personlig er den eneste tilfredsstillende utgang. - Pontoppidan har et fintslept språk, dialogen minner om teaterscener og sjalusi mellom ektefeller er fortsatt et aktuelt tema, selv om deres tanker i dag kan virke litt utdatert.