(1)

En kvinnas blekblå handskrift

e-bok


Wien 1936. En underbar oktobermorgon går sektionschefen Leonidas igenom sin post. Han står på höjden av sin framgångsrika bana och ännu inträffar gratulationer med anledning av hans femtioårsdag. Livet leker...

... tills han bland kuverten får se en kvinnas blekblå handskrift. En storm är i antågande.

Den österrikisk-judiske författaren Franz Werfels roman från 1941 är en studie i bitterljuv kärlek och ett skoningslöst porträtt av en manlig opportunist.

Franz Werfel föddes 1890 i Prag och avled 1945 i Los Angeles. Han räknades till en av sin tids mest framstående författare och var vän med bland andra Franz Kafka, Max Brod och Martin Buber. I Nazityskland brändes hans böcker på bål. Efter Anschluss 1938 återvände Werfel inte till Österrike och 1940 flydde han från Frankrike till USA.

»Med rakbladsvass elegans tecknar Werfel ett psykologiskt porträtt av en man som konfronteras med sina egna livslögner och svek och ger i förlängningen en förödande bild av det förljugna samhälle välgången vilar på.«

Ann Lingebrandt, Nordvästra Skånes Tidningar

»En kvinnas blekblå handskrift skulle kunna beskrivas som en roman om kärlek, otrohet och hemligheter. Själv kallade Werfel den för en intrikat liten berättelse om ett äktenskap . Men dess blott 140 sidor rymmer betydligt mer än så. Franz Werfel tecknar med lätt hand en förtätad och effektiv bild av en hel epok.«

Eva Johansson, Svenska Dagbladet

»Om Stefan Zweig såg världen ur fågelperspektiv, såg hans författarkollega Franz Werfel insidan hos människorna i det demokratiska sammanbrottet.«

Steve Sem-Sandberg, Dagens Nyheter



4.0

1 vurdering

Johannes

11.3.2024

Novelle av østerrikske Franz Werfel om statssekretæren og levemannen Leonidas - gift med den stenrike borgerkvinnen Amalie - som alltid ved skjebnens lykketreff kommer seg fram her i livet - unntatt når det gjelder Vera, som han i ekteskapets første år begikk utroskap med. En dag kommer et brev til ham - fra Vera, etter atten år. Hun vil flykte fra Nazi-Tyskland, men hun har en sønn som hun ikke kan ta med seg... Werfel driver gjøn med samfunnsklatreren og falskheten i borgerskapets liv - der nazismen er på frammarsj også i Østerrike - med stor språklig ironi.