(0)

Operaatio Stella Polaris – Suuri suomalainen vakoilutarina

lydbok


Suomalaisen vakoiluhistorian vaiettu tarina.

Syksyllä 1944 suomalaisella tiedustelutoiminnalla oli pelissä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Suomen neuvostomiehitys näytti mahdolliselta, ja sen varalta toteutettiin huippusalainen operaatio Stella Polaris. Operaatiolla pyrittiin turvaamaan Suomelle elintärkeä tiedustelutoiminta sekä tukemaan mahdollista sissisotaa evakuoimalla Suomen tiedusteluväki, -välineet ja -arkistot Ruotsiin.

Kokonaisia perheitä lähti myrskyisälle matkalle yli Pohjanlahden, koska pelättiin, että miehityksen toteutuessa Suomeen jääneet perheenjäsenet saattaisivat joutua panttivangeiksi. Lähtijöitä halveksuttiin Suomessa pelkureina, eikä vastaanotto Ruotsissa ollut myöskään aina lämmin. Moni operaatioon osallistuneista onkin uskaltautunut kertomaan tarinansa vasta vuosikymmenten jälkeen.

Teoksessaan Johanna Parikka Altenstedt avaa ikkunan suomalaisittain poikkeukselliseen vakoiluoperaatioon siihen osallistuneiden haastatteluiden kautta. Operaatio Stella Polaris on kertomus kahden pienen valtion roolista suurvaltojen valtakamppailun puristuksessa sekä vakoiluoperaatioon osallistuneiden koskettavista kohtaloista.

Johanna Parikka Altenstedt (s. 1963) on suomalainen toimittaja ja kirjailija. Hän on työskennellyt muun muassa Aamulehdessä, Ylellä ja Ruotsin radiossa.


Oppleser: Pertti Huuskonen

Varighet: