(12)

Sista resan till Phnom Penh

lydbok og e-bok


Det har gått tjugoåtta år sedan Jesper Huors pappa Someth försvann spårlöst. Det var en majdag 1977 som den högutbildade kambodjanen Someth lämnade sin svenska fru och deras tvåårige son i Berlin för att resa till Phnom Penh, via Peking. Under sina år i Europa hade Someth blivit socialist och var nu på väg till Kambodja för att stödja den samhällsomvandling som sedan några år tillbaka letts av den mystiska Angkar, Organisationen. Från Peking skickade Someth två brev till sin familj, men sedan försvann han spårlöst. 2005, tjugoåtta år senare, bestämmer sig sonen Jesper för att försöka ta reda på vad som egentligen hände med hans far. Han reser till Kambodja flera gånger, söker i arkiv, träffar sin fars släktingar och gamla vänner, vandrar bland massgravarna i Choeung Ek och besöker tortyrcentret Tuol Sleng. Allting i jakten på ett svar.

Sista resan till Phnom Penh är en gripande dokumentär berättelse om sonen som söker svar på sin pappas mystiska försvinnande, men också ett reportage om en av världens mest våldsamma revolution.

Jesper Huor (1975-) föddes i Berlin men är uppvuxen och bosatt i Stockholm. Han är journalist, författare och dokumentärfilmare och har arbetat för Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Sveriges Television.


Oppleser: Anders Mossling
Varighet: