Tytär - kertomus kansankodin hajoamisesta on Lena Anderssonin kahdeksas romaani, tarina Elsa Johanssonista. Elsa kasvaa aikuiseksi 70- ja 80-luvulla Tukholmassa nelihenkisessä perheessä, jonka keskushahmo on jyhkeä Ragnar-isä, ruotsalaisen kansankodin tyyni pylväs. Isän ja tyttären yhteinen rakkaus on urheilu. Elsa on hiihtäjälupaus, jota isä valmentaa, tähtäimessä on kansallinen huipputaso.
Elsa rakastaa ja ihailee isäänsä, mutta myöhäisinä teinivuosina urheilun vaatima askeettisuus ja totaalinen omistautuminen ovat liikaa. Elsa jättää urheilun ja keskittyy lukemiseen, kirjallisuuteen ja älylliseen etsintään. Samaan aikaan ruotsalaisen kansankodin käsitykset ihmisestä, yhteiskunnasta ja olemassaolon perusteista kyseenalaistuvat yhä tylymmin. Elsan silmät avautuvat, kun hän viettää vuoden au pairina Yhdysvalloissa. Siellä hänen tiedostamattaan omaksumansa kansankodin arvot törmäävät rajusti amerikkalaiseen individualismiin.
Tytär on veitsenterävä analyysi yhteiskunnallisen ajattelun voimavirroista ja samalla haikean koominen kuvaus nykyajan elämänvalinnoista.