"Det røde værelse" udkom første gang i 1879 og blev August Strindbergs gennembrud. Romanen er en stærkt satirisk og samfundskritisk skildring af livet i Stockholm i 1870’erne, og den langer ud efter stort set alle grene; den offentlige administration, embedsvældet, forretningsverdenen, presse, forlag, det religiøse og politiske liv, kunstnerverdenen og arbejderbevægelsen.
I hovedrollen finder vi Arvid Falk, der beslutter at opgive sit pæne job som embedsmand for at gå journalistikkens vej, da han får øje på alt det, der er galt med samfundet. Gennem sin nye livsbane møder han kunstnere og ligesindede, og om aftenen mødes de i Det røde værelse. Det frie liv som tænkende kunstner, er dog bestemt ikke nogen dans på roser.
August Strindberg (1849-1912) var svensk kunstner, digter og dramatiker, og han har, især med dramaer som "Frøken Julie", "Dødsdansen" og "Et drømmespil", skrevet sig ind i verdenslitteraturen. Han fik sit gennembrud i 1879 med romanen "Det røde værelse" – en stærkt samfundssatirisk skildring af livet i Stockholm i 1870’erne. Strindberg blev af sin samtid både stemplet som blasfemiker og kvindehader, prædikater der udsprang af hans kønspolitiske holdninger – holdninger som dog i hans dramaer er alt andet end entydige. August Strindberg blev født og døde i Stockholm og nåede at være gift tre gange.