(16)

Nana

audiobook & e-book


Nana on entinen prostituoitu, joka luo loistavan uran pariisilaisessa teatterissa. NÀyttelijÀnlahjoja hÀnellÀ ei ole, mutta hÀnen eroottinen sÀteilynsÀ lumoaa. HÀn nousee yhteiskunnan huipulle miespuolisten hyvÀntekijöidensÀ avulla, jotka rahoittavat hÀnen tempauksensa samalla, kun he tuhoavat oman elÀmÀnsÀ. Samanaikaisesti miehet yrittÀvÀt yllÀpitÀÀ kauniita kulisseja. Nanassa teatterimaailmasta tulee yhteiskunnan sosiaalisen roolipelin vertauskuva, joka paljastetaan hÀikÀilemÀttömÀsti. Kirjan alussa teatterijohtaja Bordenave vaatii, ettÀ ihmiset kutsuvat hÀnen teatteriaan bordelliksi.

Kirjailija Émile Zola kuvaa yhteiskunnan bordellina, jota erotiikka hallitsee. Dekadentti ilmapiiri kulminoituu, kun Nana makaa sairaana sĂ€ngyssÀÀn ja ulkoa kadulta voi kuulla Ranskan ja Saksan vĂ€lisen sodan alkusoiton. Zolan valttina on hĂ€nen kriittinen kuvauksensa kyvyttömĂ€stĂ€ hallitsevasta luokasta, joka syöksee Ranskan toivottomaan sotaan.

Romaani herÀtti aikanaan suurta suuttumusta. VapaamielisyydestÀ ja seksuaalisuudesta ja hallitsevan luokan tekopyhyydestÀ ei oltu ennen kirjoitettu.

Émile Zola (1840−1902) oli ranskalainen kirjallisuuden suuri naturalisti ja kapinallinen. Yhteiskuntakriittinen kirjailija, joka paljasti kirjoissaan epĂ€miellyttĂ€viĂ€ totuuksia muun muassa köyhyydestĂ€, prostituutiosta, tekopyhyydestĂ€. Zola oli myös journalisti, ja hĂ€n kĂ€ytti teoksissaan hyvĂ€ksi journalistista tutkimusta ja hĂ€nen tyylinsĂ€ oli kaunistelematon. HĂ€nen pÀÀteoksensa oli monumentaalinen 20-osainen Les Rougon-Macquart -romaanisarja, jonka hĂ€n kirjoitti vuosina 1871−1893. Jokainen sarjan romaani voidaan lukea yksikseen, ja useimmat niistĂ€ ovat itsessÀÀn jo mestariteoksia. Romaanisarjassa kuvataan elĂ€mÀÀ Ranskassa toisen keisarikunnan aikana – joka on kerrottu tarinan muodossa yhdestĂ€ perheestĂ€.


Narrator: Elina Ylisuvanto
Duration: