(0)

Pikkusisko

audiobook & e-book


Kirjallisuuden kovanaamaisin etsivä jääpiikkimurhaajan jäljillä.

Viidennessä Philip Marlowe -romaanissa Chandler vie lukijansa Hollywoodin kulissien taa, juonittelun ja kiristyksen käärmeenpesään.

Kun vaatimattoman näköinen Orfamay Quest palkkaa Philip Marlowen etsimään isoveljeään Orrinia, jäljet johtavat ensimmäiseksi resuiseen majataloon. Kadonneen miehen metsästys muuttuu murhatapaukseksi, kun majatalon omistaja löytyy jääpiikki niskassaan, eikä Orrin Questia etsi enää ainoastaan pikkusisko. Vastenmielisyyttä tuntien Marlowe sukeltaa Hollywoodin varjopuolelle, itseään täynnä olevien ihmisten ja teeskentelyn maailmaan, jossa parrasvalot on sammutettu ja naamiot riisuttu.

Raymond Chandler (1888–1959) on niin kutsutun kovaksikeitetyn dekkarin ykkösnimi. Hänen tuotannossaan näkyy vanha Los Angeles ja tuntuu ulkopuolisuus, ironia ja tietty synkkyys gangstereineen ja femme fataleineen. Chandlerin teosten juonet ovat tarkoituksellisen palapelimäisia ja pakottavat tutkimaan rikoksen muitakin puolia kuin vain epäillyn selvittämistä.

*

”Chandler tuntuu luoneen amerikkalaisen sankarin kiteytymän: oivaltavan, toiveikkaan, mietteliään, seikkailullisen, tunteellisen, kyynisen ja kapinallisen.” The New York Times Book Review