(1)

Af livets komedie. Udvalgte noveller og enaktere

e-bok


”Ganske vist var det en stor sorg, da jeg dengang opdagede, at hun bedrog mig
 men hvor meget andet var der ikke da med i spillet!
 Vreden og det pludselige had og vĂŠmmelsen ved tilvĂŠrelsen og – jo sikkert nok! – den sĂ„rede forfĂŠngelighed; det var jo fĂžrst lidt efter lidt, jeg nĂ„ede til smerten! Og sĂ„ havde jeg en trĂžst, som blev mig til en velgerning: at hun selv mĂ„tte lide.”

Da en mand opdager, at hans kone er utro, Þnsker han hende dÞd. Ja, faktisk beslutter han sig for, at hun nu er dÞd for ham. FÞrst senere finder han ud af, at hun dÞde for andre, samtidig med at hun dÞde for ham. Nu, hvor hun er vÊk, mÄ vreden og hadet vige pladsen for en anden fÞlelse. En fÞlelse, der er langt mere kompliceret og svÊr at hÄndtere.

”Af livets komedie” indeholder en lang rékke kortere og léngere noveller samt enaktere. Bogen er en god présentation til Arthur Schnizlers spéndende forfatterskab. Den udkom fþrste gang i 1902.

Arthur Schnitzler (1862-1931) var en Ăžstrigsk forfatter og dramatiker. Flere af hans psykologiske dramaer er blandt andet blev opfĂžrt pĂ„ Det kgl. Teater og Dagmarteatret, og han regnes som en af hovedfigurerne inden for perioden Wiener Moderne. Stanley Cubricks film ”Eyes Wide Shut” er baseret pĂ„ en af Arthur Schnitzlers bĂžger.