(85)

Afganistanin sota: Pentagonin salaiset paperit

ljudbok


Upea esitys valheille rakennetusta sodasta. Kirja kertoo epÀonnistumisista ja niistÀ valehtelemisesta sekÀ siitÀ, kuinka tÀmÀ johti yhÀ pahempiin epÀonnistumisiin 20 vuoden ajan. - The Guardian

Yhdysvaltain hallinnon salaisiin arkistodokumentteihin perustuva paljastuskirja Afganistanin sodan taustoista on tutkivan journalismin huippusuoritus. Se kÀy lÀpi kolmen presidentin ja 20 vuoden ajanjakson, jonka aikana Yhdysvallat jumittui historiansa pisimpÀÀn sotaan.

Pentagonin, Yhdysvaltojen puolustusministeriön salaiset paperit paljastavat, kuinka Bushin, Obaman ja Trumpin hallitukset vuodesta toiseen lÀhettivÀt yhÀ enemmÀn joukkoja ja rahaa Afganistaniin vÀittÀen voittavansa, vaikka todellisuudessa kunnollista suunnitelmaa ei ollut olemassakaan.

Valkoinen talo ja Pentagon joutuivat tunnustamaan, ettÀ lÀpeensÀ korruptoitunut afgaanihallinto teki mahdottomaksi rakentaa uutta demokraattista yhteiskuntaa toiselle puolelle maailmaa. EdessÀ oli suurvallan vÀistÀmÀtön ja nöyryyttÀvÀ vetÀytyminen.

Afganistanin sota on koskettanut myös suomalaisia; siihen osallistui meiltÀ lÀhes 2 500 reservi- ja ammattisotilasta.

Craig Whitlock on Washington Postin maineikas tutkiva toimittaja, joka on kolme kertaa ollut ehdolla Yhdysvaltain arvostetuimman journalistipalkinnon Pulitzerin saajaksi.


UpplÀsare: Jari Nissinen
LĂ€ngd: