(9)

Afhopperne

ljudbok och e-bok


SÞndag den 24. juli 1960 hoppede Jan Rocek sammen med sin kone, svigermor og to smÄ drenge over rÊlingen pÄ den Þsttyske fÊrge "Seebad Ahlbeck" og ned i vandet i Gedser havn. Dagen efter forsÞgte familiens gode venner at gÞre dem kunststykket efter og dermed afslutte Ärtiers undertrykkelse af to jÞdiske familier i Østeuropa.

"Afhopperne" er den utrolige historie om at overleve nazisternes uhyrligheder i udryddelseslejren Auschwitz, blive fanget bag JerntĂŠppet i Tjekkoslovakiet og til sidst undslippe kommunismen via Danmark.

Bogen er en storslĂ„et fortĂŠlling om livet i et totalitĂŠrt mĂžrke og lĂŠngslen efter frihed; en uhyrlig historie om at se det meste af sin familie blive udslettet og selv sĂžge en ny tilvĂŠrelse med en dristig og hĂ„rrejsende flugt fra Prag og op gennem Østtyskland. Bogen er blevet til gennem interviews med hovedpersonerne dengang – blandt andet Jan Rocek, der stadig lever – og et omfangsrigt arkivarbejde i Danmark, USA, Tyskland og flere ĂžsteuropĂŠiske lande.

Jesper Clemmensen (f. 1975) er uddannet journalist og har arbejdet for bĂ„de DR og TV 2. Han debuterede som forfatter med "Flugtrute ØstersĂžen" i 2012. I 2017 blev den fulgt op af "Skyggemand – flugthjĂŠlper i den kolde krigs Berlin". Begge bĂžger hĂžstede fremragende anmeldelser og blev indstillet til Weekendavisens Litteraturpris. "Flugtrute ØstersĂžen" blev desuden kĂ„ret til Årets Historiske bog i 2012.


UpplÀsare: Flemming Enevold
LĂ€ngd: