(1)

Agent for Lenin og Stalin

ljudbok


En dansk malers utrolige liv.

Den medrivende fortĂŠlling om Danmarks mest indflydelsesrige kommunist.

Af danske kommunister er de nok mest kendte Aksel Larsen og Arne Munch-Petersen. Men bogen her bringer et nyt ansigt frem i lyset, som sad i magtens centrum og havde stĂžrre indflydelse i et internationalt perspektiv: Georg Laursen blev hemmelig agent for Lenin og Stalin.

Som barn var Georg Laursen stille og indadvendt, men i lĂžbet af sin ungdom i begyndelsen af 1900-tallet blev han glĂždende kommunist. Hele sit voksenliv var han dedikeret til den kommunistiske sag – selv da han, mens han var bosiddende i Moskva og ansat pĂ„ Kominterns hovedkontor, mĂ„ have hĂžrt og kendt til partiets grusomme og menneskefjendske forhĂžrsmetoder. PĂ„ utrolig vis undgik han selv partiets brutale udrensninger.

Undervejs i sin kommunistiske karriere var han blandt andet hemmelig agent i Berlin. Her mÞdte han sit livs kÊrlighed, Elfriede, men blev ogsÄ fÊngslet for spionvirksomhed og sad i mÄnedsvis i det berygtede MoabitfÊngsel. Han hjalp herudover Komintern med at skrive portrÊtter af danske kommunister og kendte danske politikere i Þvrigt til deres hemmelige arkiv.

Bogen giver et portrĂŠt af en helt almindelig ung mand, der blev radikaliseret af en af sin tids ekstreme ideologier. Det er en historie om en op til nu ukendt mand, der var med til at forme europĂŠisk historie indefra. Samtidig er det en fortĂŠlling om kommunismens udvikling og store indflydelse i et Europa i opbrud.

Agent for Lenin og Stalin er et uomgÊngeligt vidnesbyrd om en af historiens store masseforfÞrelsesideologier, og om hvordan denne har vÊret med til at prÊge individ og samfund gennem det 20. Ärhundrede. Bogen har ud over sin historiske og menneskelige vÊrdi relevans som et spejlbillede pÄ nutidens radikaliseringstendenser i en post 9/11-verden. Hvad kan man lÊre om nutidens skrÊmmende tendenser ved at se fortiden i Þjnene?

Niels Erik Rosenfeldt (f. 1941), dr. phil. og forfatter. FĂžrende ekspert i Sovjetunionen med en lang rĂŠkke anerkendte publikationer bag sig, bl. a. Stalin. Diktaturets anatomi (2006), Lenin. En revolutionĂŠr fundamentalist (2008) samt Den rĂžde underverden (2019). Modtager af H. O. Lange Prisen for fremragende forskningsformidling og Sven Henningsen Legatet for Ă„rets bedste populĂŠrvidenskabelige bog.

Julie Birkedal Riisbro (f. 1981) er cand. mag. i Østeuropastudier fra KÞbenhavns Universitet. Arbejder som underviser, afholder forelÊsninger pÄ Folkeuniversitetet og har forsket i Georg Larsen.


UpplÀsare: Bjarne Mouridsen

LĂ€ngd: