(83)

Allah99

ljudbok och e-bok


SilmiÀ avaava arvostelumenestys, koskettava romaani, jonka luettuaan tuntee kokeneensa jotain todella poikkeuksellista.

KansainvÀlisesti kiitetyn kirjailijan ensimmÀinen romaani, jota lukee kuin nyky-Helsinkiin sijoitettua versiota Tuhannen ja yhden yön tarinoista.

Irakista paennut kirjailija Hassan perustaa blogin levittÀÀkseen teoksiaan arabimaailmassa, mutta vanhojen tekstiensÀ sijaan hÀn haluaakin kertoa uusia tarinoita. HÀn kerÀÀ aineistoa kirjoitusprojektiinsa vÀhÀn epÀtoivoisestikin, koska kirjoitusapurahat menevÀt pitkÀlti kurkusta alas ja helsinkilÀisten kapakoiden kassalaatikoihin. TekstiÀ hÀn haalii lÀhes maanisesti, eikÀ sillÀ ole oikeastaan kauheasti vÀliÀ, kuka sanoo mitÀ, kenelle ja missÀ jÀrjestyksessÀ, kunhan asioista puhutaan ja tarinoita kerrotaan.Hassanin polveilevaa, anteliaan pÀÀtÀpahkaista tarinointia on ilo lukea.

"Allah99 on kiihkeÀ teos. Vimma ei hiivu 327 sivulla hetkeksikÀÀn. Pommi rÀjÀhtÀÀ kohdalla juuri kun elÀmÀ on kauneimmillaan."

Parnasso

"Allah99 on erinomaista proosaa ja vimmaista kerrontaa. SiinÀ maailmanpolitiikka kohtaa poetiikan."

Turun Sanomat

Hassan Blasim (s. 1973) on HelsingissÀ asuva irakilaissyntyinen kirjailija, elokuvakÀsikirjoittaja ja -ohjaaja. HÀnen esikoisteoksensa Vapaudenaukion mielipuoli (2012) sai loistavat arvostelut. Vuonna 2014 Hassan Blasim voitti brittilÀisen Independent-lehden arvostetun kirjallisuuspalkinnon novellikokoelmallaan Irakin Purkkajeesus (2013). Hassan Blasimin tapa kirjoittaa on ainutlaatuinen, hÀnen tekstinsÀ muistuttaa absurdismissaan ja huumorissaan Daniil Harmsin novelleja. Kaikki Hassan Blasimin kirjat on suomentanut suoraan arabian kielestÀ Sampsa Peltonen.