(0)

Almendannelse i det moderne gymnasium

e-bok


De erfarne undervisere Birgitte Gottlieb og Palle Veje Rasmussen argumenterer i Almendannelse i det moderne gymnasium for, hvorfor vi skal bevare almendannelsen pĂ„ uddannelserne – ogsĂ„ selvom den i dag bliver presset fra flere sider:

1. Den store sĂžgning til stx betyder, at unge, som i virkeligheden ikke har lyst til at tage favntag med det faglige lĂŠsestof, sĂžger denne uddannelsesform af de forkerte grunde.

2. Taxametersystemet har gjort det Ăžkonomisk attraktivt for gymnasierne at fastholde de elever, der Ă„benlyst har en aversion mod skolekulturen.

3. De seneste Ärs krav om effektivisering, mÄlstyring og gennemsigtighed har synliggjort konkrete mÄl for undervisning og lÊring, men almendannelsen er blevet glemt, fordi den hverken kan mÄles eller vejes.

Men almendannelsen skal bevares – i moderne former. For de nuvĂŠrende gymnasieelever vil komme til at stĂ„ overfor store samfundsmĂŠssige og miljĂžmĂŠssige udfordringer som energi, klima, digitalisering osv.

Almendannelse er det fundament, der skal bevidstgÞre de unge om de fremtidige udfordringer og udvikle deres kreativitet, sÄ de kan bidrage til en mulig lÞsning.

Bogen er et indspark til debatten om gymnasiets rolle og henvender sig til bÄde politikere inden for uddannelsesomrÄdet, rektorer, lÊrere og andre med interesse for feltet.