(107)

Alussa oli... Ihmiskunnan uusi historia

ljudbok och e-bok


Olemme kautta aikain pitÀneet ihmisen esi-isiÀ alkukantaisina ja lapsenomaisina - joko jonkin luonnollisen vapauden ja tasa-arvon perikuvina tai sotaisankarkeina körilÀinÀ. NiinpÀ sivilisaation hinta on ollut joko tuon alkuperÀisen viattomuuden uhraaminen tai primitiivisten vaistojemme kahlehtiminen. Antropologi David Graeberin ja arkeologi David Wengrow'n mukaan tÀmÀ meille nyt niin tuttu ajattelutapa muodostui vasta 1700-luvun mittaan.

Kyse oli konservatiivisesta reaktiosta kritiikkiin, jota erityisesti Amerikan alkuperÀiskansojen edustajat eurooppalaista yhteiskuntaa kohtaan esittivÀt. TÀmÀn oivalluksen myötÀ Alussa oli... jÀrisyttÀÀ luutuneita kÀsityksiÀmme esimerkiksi maanviljelyn, omistamisen, kaupunkien, demokratian tai orjuuden merkityksestÀ.

VÀistÀmÀttöminÀ pitÀmÀmme kehityskulut ovat olleet kaikkea muuta kuin vÀistÀmÀttömiÀ. YhtÀkkiÀ voimmekin kuvitella uudenlaisia vapauden muotoja ja tapoja jÀrjestÀÀ yhteiskunta. Tekijöiden ajattelua ajaa poikkeuksellinen Àlyllinen uteliaisuus ja usko toiminnan voimaan.


UpplÀsare: Tuomas Nevanlinna
LĂ€ngd: