(0)

Antigone

e-bok


Sofokles' tragedie Antigone, som opfÞrtes fÞrste gang i Athen for knap 2500 Är siden, har ikke siden ophÞrt med at inspirere bÄde ved lÊsning og opfÞrelser. Tragedien er bearbejdet af talrige dramatikere og instruktÞrer og er stadig i sin problemstilling sÄ aktuel som ved sin fÞrsteopfÞrelse. Og ingen bearbejdelser er bedre end originalen.

Problemet som tragedien behandler, er forholdet mellem statens berettigede krav om at loven holdes, og den enkeltes ret til at handle i overensstemmelse med sin samvittigheds bud. Denne konflikt kan ramme os alle, og har i sÄ fald ofte ingen anden lÞsning end tragedie for alle.

Men som al stor kunst i grunden er munter, er ogsÄ Sofokles' tragedie befriende ved at give, ikke en lÞsning pÄ, men en tolkning og formulering af grundvilkÄr i menneskelivet. Den gÞr det lidt lettere at komme videre. Deri bestÄr dens "rensende virkning", som Aristoteles et Ärhundrede efter dens fremkomst talte om.

Otto Steen Dues oversÊttelse er udarbejdet til opfÞrelse, altsÄ i bevidstheden om at replikkerne skal kunne stÄ uden nogen form for noter.

Dues gengivelse af Sofokles' mestervÊrk er mundret dansk, og det stÞv som unÊgtelig hviler over forgÊngernes oversÊttelser, er grundigt pustet vÊk. Den vil utvivlsomt vÊkke betydelig opmÊrksomhed i den litterÊre verden og i lighed med hans Þvrige vÊrker fÄ mange lÊsere.