(8)

Armovuosi

e-bok


Historiallisen romaanitrilogian ensimmÀinen osa kuvaa 1700-luvulla vakiintunutta kÀytÀntöÀ, jolla papin lesken elÀmÀ pyrittiin turvaamaan. Kirkkolaki suositteli, ettÀ papin viran tÀytössÀ etusijalle asetetaan hakija, joka lupaa avioitua edeltÀjÀnsÀ lesken tai tyttÀren kanssa.

On huhtikuu vuonna 1793, kun KarhinpÀÀn kappalainen Anders Gottleben yllÀttÀen kuolee ja Ingrid-rouva jÀÀ kolmen tyttÀrensÀ ja opiskelijapoikansa kanssa vaille elÀttÀjÀÀ. Turun tuomiokapituli myöntÀÀ Ingridille armovuoden. Se suo hÀnelle tilapÀisen turvan, mutta muuttuu koettelemukseksi, kun virasta kiinnostuneita kirkonmiehiÀ alkaa kÀydÀ arvioimassa pappilaa, leskeÀ ja hÀnen naimaikÀisiÀ tyttÀriÀÀn. Perhe voisi jatkaa elÀmÀÀnsÀ pappilassa, jos joku heistÀ avioituisi isÀnsÀ seuraajan kanssa.

Vuosi on tÀynnÀ dramatiikkaa ja voimakkaita tunteita. Pettymykset rakkaudessa, leimahtava mustasukkaisuus ja sisarkateus repivÀt Àidin ja sisarusten vÀlejÀ.

Perheen ainoa poika, lahjakas Julius opiskelee Turussa jumaluusoppia. HÀnen valmistumistaan odotetaan hartaasti, ettÀ hÀn voisi hakea KarhinpÀÀn kappalaisen virkaa ja pelastaa kotivÀkensÀ hÀÀdöltÀ.

Kustaa III:nnen murhan jÀlkeen Suomessa eletÀÀn poliittisesti epÀvakaata aikaa, jonka vaikutukset tuntuvat myös syrjÀisessÀ pappilassa. Ilmenee, ettÀ maaseudun rauhan keskellÀkin on syytÀ harkita tarkoin sanansa.

Anna Misko rakentaa vakuuttavaa ajankuvaa ja kirjoittaa vetÀvÀsti, kieli on omintakeista ja nautittavaa, kerronta viisasta ja hauskaa. Armovuosi on lukukokemus.