(110)

Aunus tulessa

ljudbok och e-bok


Sotaromaani kuin silminnÀkijÀkuvaus.

Aunuksen kannas, kesÀ 1944. Asemasodan hermostunut pitkÀveteisyys katkeaa Neuvostoliiton suurhyökkÀykseen SyvÀrillÀ. Kun vihollinen saa NietjÀrvellÀ osan tÀrkeÀÀ puolustuslinjaa haltuunsa, punnitaan suomalainen sisu toden teolla.

Kokeneelle kersantti Jussi Turuselle Neuvostoliiton suurhyökkÀys Aunuksessa ei tule yllÀtyksenÀ. Takana on lukemattomia vartiovuoroja ja korttipelejÀ SyvÀrin varren tukikohdissa.

Kun Turunen joukkoineen osallistuu koviin viivytystaisteluihin, hÀnen lankomiehensÀ korpraali Arvo Laine palvelee pioneerijoukoissa. TehtÀviin kuuluu siltojen ja teiden tuhoaminen hyökkÀÀvÀn vihollisen tieltÀ.

Vihollisen vyöryessÀ lÀpi PSS-aseman ja pyrkiessÀ saartamaan vetÀytyvÀt suomalaisjoukot maihinnousulla Tuulokseen, joutuu Turunen opastamaan kokematonta joukkueenjohtajaa. Samaan aikaan pioneeritöissÀ huhkivaa Lainetta vaivaavat aaveet aiemmilta sodan vuosilta, jolloin liekinheitinmiehenÀ toimiminen kaameine vaikutuksineen sai hÀnet tolaltaan.

Rankat taistelut Viteleenjoen linjalla ja Salmissa kuluttavat suomalaispuolustajien voimia. Vihollinen vyöryy vastustamattomasti eteenpÀin. VastahyökkÀyksessÀ ovat mukana myös Laine ja Turunen. TÀllöin myös Laine joutuu taas tarttumaan liekinheittimeen.

Kuten aiemmissa teoksissaan, seuraa Mikko Haaja tÀssÀkin romaanissa uskollisesti tositapahtumia.

Mikko Haaja (s. 1990) on Kajaanissa asuva ammattisotilas, joka edustaa uutta sotakirjailijasukupolvea.


UpplÀsare: Aarne Linden
LĂ€ngd: