(58)

Auschwitz. Et ord er et skrig

ljudbok och e-bok


I nedskrevne optegnelser fra sin tid som kz-fange i Auschwitz i 1944-45 gengiver Olly Ritterband (1921-2011) nÞgternt sine oplevelser om adskillelsen fra faderen, sulten og kulden, angsten for sygdomme og bekymringerne for de Þvrige familiemedlemmers og venners skÊbne. PÄ mirakulÞs vis overlever bÄde Olly, hendes mor og sÞster de 12 mÄneder i Auschwitz og den efterfÞlgende deportation til Bergen-Belsen.

Bogen er et stÊrkt vidnesbyrd, der sammen med overlevelsesberetninger som Primo Levis "Hvis dette er et menneske" og Imre Kertész' "Kaddish for et ufÞdt barn", insisterer pÄ vigtigheden af aldrig at glemme de mÞrkeste kapitler af menneskets historie.

Olly Ritterband (1921-2011) blev fÞdt i Ungarn af jÞdiske forÊldre. Under anden verdenskrigs jÞdeforfÞlgelser blev hun sammen med sin familie deporteret fÞrst til Auschwitz, senere Bergen-Belsen, hvor hun blev sendt pÄ en af de berygtede dÞdsmarcher. I mange Är efter krigens afslutning talte Ritterband ikke om sine oplevelser som kz-fange. Det blev processen mod Adolf Eichmann i begyndelsen af 1960'erne, der fik hende til at erkende, at man som vidne til et folkemord ikke mÄ tie. Som kunstner og forfatter nÄede hun at udgive adskillige vidnesbyrd inden sin dÞd i 2011.


UpplÀsare: Agnethe BjÞrn
LĂ€ngd: