(0)

Austerlitz

e-bok


PĂ„ jernbanestationen i Antwerpen – sĂ„dan begynder denne fortĂŠlling – stĂ„r en mand: ung, lyshĂ„ret, med kraftige vandrestĂžvler, blĂ„ arbejdsbukser og en gammel rygsĂŠk. Austerlitz hedder han; engelsk og arkitekturhistoriker af profession. Skridt for skridt afdĂŠkkes denne melankolske omrejsendes livshistorie. Austerlitz, der har levet i England i mange Ă„r, er ikke englĂŠnder. Som jĂždisk flygtningebarn kom han i 1940’erne fra Prag til Wales. Her vokser han som enebarn op i en calvinistisk prĂŠstefamilie i en lille landsby uden at vide, hvem han er, og uden at kende til sine forĂŠldres endeligt i henholdsvis Theresienstadt og det besatte Frankrig.

Den tysk-engelske forfatter W.G. Sebald er en samler med et arkiv af livsberetninger. Hans romaner er en slags erindringens og mindernes arkĂŠologi. De er bĂ„ret af viljen til at komme glemslen og fortrĂŠngningen af fortiden til livs – og til at generobre og genskabe det tabte. I den henseende blev Austerlitz – Sebalds sidste roman – det absolutte hĂžjdepunkt.

W.G. Sebald (1944-2001) blev fĂždt i en landsby i det sydlige Tyskland. Han studerede bĂ„de i Tyskland, Schweiz og England, og fra 1970 og frem til sin dĂžd underviste han ved University of East Anglia. I 1980’erne begyndte han at udgive litteratur skrevet pĂ„ tysk, men oversat til engelsk, og med udgivelsen af Austerlitz (2001) vandt han bred international berĂžmmelse. Han dĂžde samme Ă„r i en bilulykke.

PĂ„ dansk er udkommet de tre skĂžnlitterĂŠre vĂŠrker De udvandrede (1995), Saturns ringe (2011) og senest HĂžjde. SkrĂŠk. (2012), samt essayet Luftkrig og litteratur (2014). Campo Santo, der kombinerer fragmenter af et stĂžrre prosavĂŠrk med en rĂŠkke essays om litterĂŠre emner, udkommer 22. september 2016.

Da Austerlitz fÞrste gang udkom pÄ dansk i 2003, skrev pressen:

”Austerlitz af W.G. Sebald er en smuk og rystende bog om smertefuld erindring.” (fem stjerner) Berlingske

”Den tyske forfatter W.G. Sebald skrev fĂžr sin dĂžd romanen Austerlitz, som meget vel kan tĂŠnkes at blive stĂ„ende som et mestervĂŠrk.” Weekendavisen

”Men har man fĂžrst fundet vej gennem Sebalds sproglabyrint og ind til centrum af hans litteraturunivers, sĂ„ venter der lĂŠseren en fantastisk spĂŠndende historie om en mand, der forsĂžger at finde sig selv og komme til bunds i sit eget liv.” Kristeligt Dagblad