(0)

Barn i Gymnastikhuset

ljudbok och e-bok


Gymnastikhuset pÄ Vodroffsvej i KÞbenhavn blev bygget i 1898 af Grundtvigskirkens arkitekt P.V. Jensen Klint. Bygherren N.H. Rasmussen ville skabe en optimal ramme omkring det gymnastikinstitut, han havde stiftet, og omkring hans familie, som skulle bo der. Hans yngste barn var Helle Gotved, og hun kom siden til at overtage driften af instituttet fra sin far. Her fortÊller hun personligt, varmt og ligefremt om opvÊksten i det sÊrlige hus. Udover at mane forÊldrene, de fire sÞskende, husfÊlder og besÞgende, hverdage med skolegang og sommerferier til live, sÄ tegner bogen et portrÊt af selve Gymnastikhuset. Det er et hus, der har suget fortÊllinger og sjÊl til sig i mere end 100 Är. Livet har foldet sig ud for mange mennesker i gymnastiksalen, i omklÊdningsrummene og i lejligheden pÄ fÞrste etage, hvor Helle Gotved boede helt frem til sin dÞd. VÊgge, gulve og inventar er kÊrligt og respektfuldt bevaret og brugt, som det var tÊnkt.

Helle Gotved (1912-2006) er en legende i dansk gymnastikhistorie, og hendes bevÊgelseslÊre, den sÄkaldte Gotvedgymnastik, har hjulpet mange mennesker til at fÄ det bedre. Hun beskrev selv Gotvedgymnastikken som en tidlÞs undervisning i at fungere som menneske bÄde i arbejde og hvile. MÄlet med gymnastikken er ikke at komme fÞrst eller blive perfekt, men at respektere kroppens natur og give den mulighed for at komme til udtryk. Øvelserne er udviklet med afsÊt i solid viden om menneskekroppens anatomi, fysiologi og funktion, og derfor gÄr Gotvedgymnastikken aldrig af mode.

Helle Gotved var en mesterlig formidler af sin bevĂŠgelseslĂŠre. Udover at undervise i gymnastiksalen, skrev hun en lang rĂŠkke bĂžger og artikler, og hun blev isĂŠr berĂžmt for sin morgengymnastik i radioprogrammet "HaÂŽdet bedre", der spillede i nĂŠsten 30 Ă„r.

Helle Gotved voksede op og levede hele sit liv i Gymnastikhuset pÄ Vodroffsvej i KÞbenhavn, som hendes far N.H. Rasmussen fik opfÞrt i 1898 sammen med arkitekten P.V. Jensen Klint. Den smukke bygning er i dag fredet, men ikke desto mindre stadig fuld af liv. Den huser Gotvedinstituttet, der udbyder en toÄrig uddannelse i bevÊgelsespÊdagogik og en rÊkke populÊre gymnastikhold.


UpplÀsare: Hanne Nielsen
LĂ€ngd: