(12)

Bismarck. Kampen om Atlanten.

ljudbok


SĂŠnkningen af slagskibet Bismarck er en af de mest dramatiske episoder under Anden Verdenskrig. Det 50.000 tons tunge skib, der var udstyret med blandt andet 8 38-centimeterkanoner, var et ingeniĂžrmĂŠssigt vidunder, da det blev sĂžsat i februar 1939. Med sin ildkraft og banebrydende teknik skulle skibet neutralisere den britiske marines overmagt og standse de allieredes livsvigtige konvojtrafik tvĂŠrs over Atlanten.

Bismarck lagde fra kaj i Gotenhafen natten til den 19. maj 1941. Trods alle forsigtighedsforanstaltninger blev det snart observeret af norske modstandsfolk, der straks rapporterede til London. Ud for Bergen blev Bismarck lokaliseret af et britisk rekognosceringsfly, men da det nÊste fly et dÞgn senere flÞj hen over bugten, var skibet borte. De britiske skibe Hood og Prince of Wales blev sendt ud for at sÊnke Bismarck. Men hvor var skibet henne? Ude pÄ Atlanterhavet var to store konvojer pÄ vej...

Michael Tamelanders og Niklas Zetterlings skildring af den dramatiske jagt bygger pÄ beretninger fra de overlevende og pÄ den nyeste militÊrhistoriske forskning. Bismarck - kampen om Atlanten indledes med en grundlÊggende redegÞrelse for udviklingen fra 1871 frem til de store slagskibes Êra, og den afsluttes med en spÊndende skildring - time for time - af den dramatiske og skÊbnesvangre jagt pÄ Bismarck, materialiseringen af Nazitysklands store hÄb om herredÞmmet pÄ Atlanterhavet.

Niklas Zetterling (f. 1963) og Michael Tamelander (f. 1960) er svenske militĂŠrhistoriske forfattere. De har i fĂŠllesskab skrevet en rĂŠkke bĂžger om 2. verdenskrigs store slag.