(0)

Boghistorie

e-bok


Redigeret af Jens Bjerring-Hansen og Torben Jelsbak

Litteratur kommer aldrig til verden som ren Ă„nd eller som ’nĂžgne’ tekster lĂžsrevet fra fysiske medier og sociale betingelser. I vores kultur har bogen vĂŠret litteraturens primĂŠre medie gennem et halvt Ă„rtusinde. "Boghistorie" er betegnelsen for et nyt tvĂŠrfagligt forskningsfelt, som forener indsigter og metoder fra en lang rĂŠkke human- og socialvidenskabelige discipliner i studiet af litteraturens skiftende medier og den menneskelige skriftkultur i bred forstand.

"Boghistorien" tilbyder nogle metoder og begreber til at undersĂžge litterĂŠre tekster i deres historiske, sociale og mediale kontekster. En ny mĂ„de at lĂŠse litteratur pĂ„, som systematisk medtĂŠnker de fysiske og sociale vilkĂ„r for tekstproduktion og litterĂŠr betydningsdannelse – og som samtidig tager hĂžjde for teksters historiske funktion og for omskifteligheden i deres overlevering.

Teksterne i antologien er udvalgt, sÄ de afspejler en rÊkke vigtige boghistoriske temaer, som udvider litteraturvidenskabens normale genstandsfelt. Bidragene er skrevet af Robert Darnton, D.F. McKenzie, Gérard Genette, Jerome McGann, Johan Svedjedal, Roger Chartier og Peter D. McDonald.