(14)

Brandmand - Indsatschefens personlige beretning

ljudbok och e-bok


BRANDMAND I KØBENHAVN er historien om KĂžbenhavns BrandvĂŠsen fra midten af 1970’erne til i dag – set gennem Ăžjnene pĂ„ indsatschef Jan SĂžrensen. I interviews med Rasmus Dahlberg fortĂŠller han om tiden som ung brandmand i 1970’erne med kammeratskab og spĂŠnding, 1980’erne hvor han kĂžrte ambulance i hovedstaden og mĂ„tte hĂ„ndtere svĂŠrt tilskadekomne uden nutidens omfattende uddannelse og avancerede udstyr, Ă„rene som fĂžrstemand pĂ„ pionerernes rĂžgdykkerhold, chef for brandskolen, grundlĂŠgger af brandvĂŠsenets forebyggelsesafdeling, udsendelse til Kosovo og Bosnien som brandekspert og endelig Ă„rene som KĂžbenhavns fĂžrste brandinspektĂžr og indsatsleder med brandmandsbaggrund.

Bogen indledes natten til den 28. april 2013, hvor Jan SĂžrensens telefon ringer hjemme i huset i IshĂžj, hvilket blev begyndelsen pĂ„ den sidste store og mest betydningsfulde indsats i Jan SĂžrensens karriere: branden i Frihedsmuseet. Det lykkes at redde samtlige genstande fra museets samlinger, herunder uerstattelige artefakter fra modstandsbevĂŠgelsens historie under besĂŠttelsen. For sin indsats modtog Jan SĂžrensen Nationalmuseets erindringsmedalje i sĂžlv – en hĂŠder og anerkendelse af hans ledelse under branden. DesvĂŠrre blev medaljen overrakt pĂ„ hans dĂždsleje. Jan SĂžrensen dĂžde af krĂŠft i november.

Ud over indsatsen ved Frihedsmuseets brand var Jan SÞrensen involveret i de voldsomme brande i ProviantgÄrden pÄ Slotsholmen og Odd Fellow PalÊet i Bredgade i 1992. Bogen er skrevet med stor respekt for og kÊrlighed til brandmÊndene og brandvÊsenet.

Rasmus Dahlberg (f. 1977), cand.mag. i historie, ph.d.-stipendiat ved KU og Beredskabsstyrelsen. Har udgivet en rĂŠkke romaner og fagbĂžger om dansk og international beredskabs- og katastrofehistorie.


UpplÀsare: Tobias Hertz
LĂ€ngd: