(0)

Civiliserende institutioner : Om idealer og distinktioner i opdragelse

e-bok


I et velfÊrdssamfund som det danske er bÞrneopdragelse ikke blot forÊldrenes opgave, men et anliggende for bÄde samfund og stat. Den store opmÊrksomhed pÄ bÞrns trivsel og opfÞrsel fra bÄde medier og politikere fortÊller om en udtalt bevÄgenhed og statslig prioritering. Denne samfundsinvolvering gÞr det vigtigt at se nÊrmere pÄ bÞrneinstitutionerne.

For hvad er det for mennesker og medborgere, man sÞger at opdrage bÞrnene til at blive? Hvad er det for vÊrdier for opfÞrsel og omgang, der arbejdes med? - og stemmer de overens med den opdragelsespraksis, der foregÄr i familier? Hvilke interesser er institutionaliseringen af bÞrneopdragelsen udtryk for, og hvilke konsekvenser har den for bÞrnene og for samfundet?

Med afsÊt i sociologen Norbert Elias civiliseringsbegreb forsÞger denne bog at besvare disse spÞrgsmÄl. PÄ baggrund af etnografiske feltarbejder i

bÞrnehaver, folkeskoler og familier, samt interviews med 4-16 Ärige bÞrn, deres forÊldre, pÊdagoger og lÊrere prÊsenterer bogen en rÊkke analyser af institutionsliv og opdragelse. FormÄlet er at fÄ indsigt i de idealer og distinktioner, der ligger i den institutionelle organisering af bÞrns liv i det danske velfÊrdssamfund.