(16)

Claras krig

ljudbok


CLARAS KRIG er historien om Clara Kramer, der lever som en helt almindelig pige pĂ„ 15 Ă„r, da Anden Verdenskrig brĂžd ud. Men hun var ogsĂ„ polak – og jĂžde.

Da tyskerne invaderede Polen, boede der omkring 5.000 jþder i Claras hjemby. Da krigen var slut, var der blot 60 tilbage. Clara og hendes foréldre overlevede mirakulþst – takket vére en etnisk tysker, der var en berygtet alkoholiker, skþrtejéger og hþjrþstet antisemit.

18 mennesker levede sammen i en bunker, der var gravet ud i familien Becks kĂŠlder. Den 15Ă„rige Clara fĂžrte dagbog i de tyve rĂŠdselsvĂŠkkende mĂ„neder, hun tilbragte under jorden – om alt fra hr. Becks skĂŠbnesvangre affĂŠre med hendes nabo til SS folkenes natlige drukture i rummet over dem.

CLARAS KRIG er en gribende, uafrystelig og dybt personlig fortĂŠlling om en ung piges enestĂ„ende kamp for at overleve. Bogen er samtidig et sjĂŠldent historisk dokument, der minder os om, at venner kan blive fjender – og selv en fjende kan blive din eneste ven.

"En enestÄende beretning om overlevelse (...) Det er kun fÄ erindringer fra krigens tid, der evner at formidle ondskaben i det nazistiske folkemord med en sÄ pinagtig tilstedevÊrelse." - The Daily Telegraph

"En uforglemmelig fortÊlling, der kan blive en ny klassiker, er baseret pÄ den 15-Ärige Claras dagbog, skrevet mens hun boede indespÊrret i en kÊlder sammen med 18 andre under de vÊrste jÞdeforfÞlgelser under 2. verdenskrig i Polen. En ung jÞdisk piges gruopvÊkkende oplevelser under 2. verdenskrig i Polen kan lÊses af alle, der interesserer sig for historie og krig og almindelige menneskers kamp for at overleve. OgsÄ unge piger vil tage historien til sig" - LektÞr: Anny Skov Madsen

Clara Kramer (f. 1927) - fÞdt Schwarz - er medstifter af Holocaust Resource Foundation ved Kean University. Hendes dagbog om livet under jorden indgÄr i den permanente samling pÄ United States Holocaust Memorial Museum i Washington, D.C. Hun bor i dag i New Jersey, USA.