(0)

Da danerne blev kristne

e-bok


"I Danmark mĂžder man overalt hilsener fra en fjern fortid – iĂžjnefaldende, fordi de ligger hĂžjt og meget synligt i terrĂŠnet. De er sĂ„ mange, at de nĂŠrmest er blevet en del af vores landskab og virker sĂ„ hjemlige, at vi straks forstĂ„r, vi er i Danmark. Der er to slags af dem. Den ene er de hĂžje, oldtidsfolket byggede gennem 5000 Ă„r. Den anden er de landsbykirker, der nĂŠsten alle blev bygget for smĂ„ 1000 Ă„r siden."

Mads Lidegaard beskriver danskernes overgang fra den hedenske tro til kristendommen, der mÄske skete mere glidende, end man senere har forsÞgt at fÄ det til at se ud. I bogen diskuteres, hvornÄr kristningen i virkeligheden fandt sted, og hvor lÊnge kristendommen og hedenskaben eksisterede side om side i Danmark.

Mads Lidegaard (1925-2006) var dansk teolog, forfatter og hÞjskolemand. Han skrev en lang rÊkke bÞger om dansk folklore, GrÞnland og HÊrvejen i Jylland. Under anden verdenskrig var han aktiv i modstandsbevÊgelsen. Mads Lidegaard var i en ÄrrÊkke prÊst pÄ GrÞnland, hvor han lÊrte sig sproget og fik indsigt i den grÞnlandske kultur og befolkningens vilkÄr. Han var en af de fÞrste til at prÊsentere danskerne for grÞnlÊndernes forhold.