(0)

Danmark besat og befriet. Den politiske historie til 29. august 1943 (Bd. 1)

e-bok


De fem forbandede Är, hvor Danmark var besat af Nazityskland er et af de mÞrkeste kapitler i vort lands historie. Mange af de vigtigste begivenheder og mest afgÞrende politiske beslutninger blev fÞrst belyst i deres helhed, da besÊttelsen var slut, og de, der ellers kunne vÊre blevet henrettet af besÊttelsesmagten, nu kunne stÄ ved deres patriotiske gerninger.

"Danmark besat og befriet" er skrevet af nogle af de mennesker, der selv var med i beslutningslokalet, samt af historikere, der fulgte med i bÄde danske og europÊiske begivenheder pÄ fÞrste rÊkke.

FĂžrste bind beskĂŠftiger sig med den politiske historie frem til AugustoprĂžret i 1943, der fĂžrte til samarbejdspolitikkens sammenbrud. Bogen lĂžfter ogsĂ„ blikket fra Danmark og fortĂŠller om Tysklands angreb pĂ„ Sovjetunionen, USA’s indtrĂŠden i krigen og Italiens sammenbrud.

Hartvig Marcus Frisch var en dansk forfatter, klassisk filolog og politiker, der fra 1947 til 1950 var undervisningsminister for Socialdemokratiet. I forbindelse med besÊttelsen spillede Hartvig Frisch en omstridt rolle, da han udtalte sig kritisk om bÄde nazismen og visse af modstandsbevÊgelsens handlinger.

Som undervisningsminister indfĂžrte Hartvig Frisch i 1948 retskrivningsreformen, som blandt andet ĂŠndrede "aa" til "Ă„" og "vilde" til "ville". Mange af Hartvig Frisch’ bĂžger handler om Danmark under anden verdenskrig, mens en del af hans andre bĂžger beskĂŠftiger sig med antikkens verden.