(0)

Danmark bliver Danmark: Krig, damp og genier i 1800-tallet

e-bok


2014 er jubilÊumsÄr for to markante begivenheder i Danmarks historie. Tabet af Norge 1814 og slaget ved DybbÞl 1864, hvor Danmark mister Slesvig-Holstein. Danmark gÄr fra stort til smÄt, og de nye grÊnser er ikke kun synlige pÄ danmarkskortet. De er med til at Êndre danskernes selvbevidsthed. Blikket vendes indad. Forfattere, digtere og kunstnere dyrker det sÊrligt danske for fuld udblÊsning, og ideen om ét folk, én nation og ét sprog fÄr nÊring.

Bogen placerer de to jubilÊer i 101 fortÊllinger om et Ärhundrede, hvor Danmark bliver Danmark. Et Ärhundrede, hvor industrialisering sÊtter damp under landet, demokratiet ser dagens lys med Grundloven 1849, foreningslivet blomstrer, partier og fagforeninger dannes, hÞjskolen grundlÊgges, kvinderne rÄber hÞjt, og Kierkegaard sÊtter mennesket i centrum.

Nok er blikket vendt mod Danmark i 1800-tallet, men internationale inspirationer strÞmmer ind over landets grÊnser og beriger kunst, kultur og Ändsliv. Bogen griber fat om Danmarks historie, men med udblik til verden udenfor. For det var i mÞdet med verden, landet fik genier som H.C. Andersen, H.C. Ørsted og Grundtvig.