(0)

Danmark og Barbareskerne. 1746-1845

e-bok


"Lige siden det romerske riges forfald indtil franskmĂŠndenes erobring af Algier i 1830 har den usikkerhed, som sĂžrĂžveriet skabte omkring handel og sĂžfart i Middelhavet, i 1400 Ă„r vĂŠret det normale i dette farvand, hvis mangfoldige og lukkede tilflugtssteder, sĂŠrlig i dets Ăžstligste del, skabte gunstige betingelser for det nĂŠvnte uvĂŠsen, der fĂžrst helt ophĂžrte i 1845."

C.F. Wandel fortÊller om en mÞrk periode i bÄde Danmarks og Europas historie. I flere hundrede Är blev europÊiske skibe angrebet af sÞrÞvere fra Nordafrika, som myrdede, rÞvede og tog passagerer som slaver. Det var fÞrst, da europÊerne indgik traktater med de sÄkaldte barbarer, hvori de forpligtede sig til at levere gaver, penge og vÄben som en form for beskyttelsespenge, at skibene kunne sejle i fred. C.F. Wandels bog fortÊller om de sidste hundred Är med barbareskerne, og hvordan man endelig fik stoppet uskikken én gang for alle.

Carl Frederik Wandel (1843-1930) var en dansk sÞofficer, der havde en strÄlende karriere i den danske flÄde. Han deltog endvidere i en spÊndende amerikansk havundersÞgelsesekspedition, var i fransk orlogstjeneste og deltog i en ekspedition til Mexico fra 1865-1867. C.F. Wandel skrev en lang rÊkke bÞger om den danske flÄde, dybhavsekspedioner og sit liv som sÞofficer.