(0)

Danmarks historie. Bind 1

e-bok


"Ad tusinde stier spredtes de over landet, hvor deres stridhÄrede hunde drev vildtet op. Vi kan fÞlge dem dybt ind i Jylland langs GudenÄdalen til sÞerne i Silkeborgegnen, langs StorÄ, SkernÄ og de andre midt- eller sÞnderjyske strÞmdrag, og vi kan se, hvordan de pletvis groede fast, medens landet sank og bÊlterne brÞd ind gennem de brede dalgange, som hidtil havde fÞrt flodvandet fra Nordtyskland og ØstersÞen ud i havet."

Danmarks historie er lang og spÊndende og strÊkker sig helt tilbage til cirka 10.000 Är f.Kr., da det varmere klima gjorde det muligt for mennesker at bo og jage i det fÞr sÄ kolde og snedÊkkede land. Vilhelm la Cours to bind om danmarkshistorien begynder med disse omstrejfende jÊgere, der fandt en rigdom af vildt at jage i de Þde egne, beskriver folkets forhold til de omkringliggende lande, som de skiftevis bekrigede og sluttede sig sammen med, og fortÊller om da Danmark blev kristent og senere en kolonimagt samt den turbulente tid i 1800-tallet med krige, Grundlov og reformer.

Vilhelm la Cour (1883-1974) var dansk forfatter og historiker. Under anden verdenskrig talte han sÄ hÞjt imod besÊttelsesmagten, at han blev afskediget fra sit embede som lektor pÄ BirkerÞd Statsskole og mÄtte syv mÄneder i fÊngsel, fÞr han flygtede til Sverige i 1944. Vilhelm la Cour nÄede at udgive over 30 bÞger i lÞbet af sit liv og var endvidere KommandÞr af Dannebrog.