(137)

Demokratian kuolema: Kuinka Hitler nousi valtaan

ljudbok och e-bok


Demokratian luisu diktatuuriksi on hÀlyttÀvÀn helppoa.

Demokratian kuolema on karmivan ajankohtainen kuvaus siitÀ, miten natsit nousivat valtaan - ja miten sen sallittiin tapahtua.

Adolf Hitlerin puolue kasvoi baijerilaisesta roskajoukosta mÀÀrÀtietoisesti Saksan valtaansa ottaneeksi mahdiksi. Miksi kansallissosialistien nousua ei pysÀytetty ajoissa?

Benjamin Carter Hett nÀyttÀÀ Demokratian kuolema -kirjassaan, miten natsipuolueen suosio kasvoi, kun globalisaatio nÀytti kÀÀntöpuolensa kansan arjessa ja poliitikot vaikuttivat kykenemÀttömiltÀ ratkaisemaan ongelmia. Mutta ennen kaikkea Hitler ei olisi tullut valituksi valtaan ilman muiden apua. Weimarin tasavallan poliitikot uskoivat kÀyttÀvÀnsÀ HitleriÀ hyvÀkseen poliittisessa pelissÀ. Todellisuudessa kÀvi pÀinvastoin: poliitikot saivat huomata kantaneensa vallan avaimet Hitlerin eteen tarjottimella ja antaneensa hÀnen kÀteen työkalut, joilla muuttaa ÀllistyttÀvÀllÀ nopeudella demokraattinen valtio kammottavaksi diktatuuriksi.

Jos 2000-luvulla ilmaantuisi helppoja ratkaisuja tarjoava ja selkeitÀ syyllisiÀ osoittava karismaattinen vallantavoittelija, onnistuisiko hÀn yhtÀ hyvin kuin Adolf Hitler aikoinaan?

Benjamin Carter Hett toimii historian professorina New Yorkin Cityn yliopistossa ja on johtavia 1900-luvun Saksan johtavia tutkijoita. HÀn on erinomainen kirjoittaja, jonka kuvaukset omaa etuaan tavoittelevista poliitikoista nÀyttÀvÀt, kuinka hauras demokratia voi olla, kun vallanpitÀjÀt eivÀt muista vaalia sitÀ.


UpplÀsare: Toni Kamula
LĂ€ngd: