(0)

Den 9. november

e-bok


Den 9. november 1918 bliver en skĂŠbnedag for Tyskland, da kejser Wilhelm abdicerer, efter fĂžrste verdenskrig er tabt. Nu kastes landet ud i et sandt kaos, mens magten over det enorme, krigshĂŠrgede rige bliver overdraget til lederen af det socialdemokratiske parti, Friedrich Ebert.

Bernhard Kellermanns roman "Den 9. november" ser begivenhederne gennem den unge humanist Akermans Þjne. Gennem ham oplever vi de grusomheder, som soldater og officerer udsatte den tyske befolkning for i denne tumultariske periode. Samtidig mÊrker vi den ensomhed og magteslÞshed, et menneske kan fÞle over for et system, der lÞber lÞbsk, nÄr reglerne bliver sat ud af spil.

"Den 9. november" udkom fÞrste gang i 1920 og var en af de fÞrste romaner, der kritiserede magthavernes opfÞrsel over for folket pÄ denne skÊbnesvangre dag. Bogen blev forbudt under nazisterne og blev brÊndt offentligt. Samtidig slog den Bernhard Kellermanns navn fast som en af de vigtigste kritiske rÞster i mellemkrigstidens Tyskland.

Bernhard Kellermann (1879-1951) var en tysk forfatter, der er kendt for sine fĂŠngslende romaner med interessante karakterskildringer og spĂŠndende plot. Mange af Bernhard Kellermanns bĂžger er blevet oversat til fremmedsprog, herunder dansk.