(1)

Den gamle konge i sit eksil

ljudbok


Bogen fÞlger forfatteren og hans fars samvÊr fra faderens begyndende demens og til enden, dÞden. Beretningen bevarer respekten og kÊrligheden til faderen, men fortÊller alligevel om absurditeten, de vanvittige dialoger, og de utroligt vanskelige problemer, pÄrÞrende stÄr overfor, nÄr et elsket menneske forandrer sig for Þjnene af en.

"Da jeg var seks Ă„r gammel, holdt min bedstefar op med at genkende mig. Han boede i nabohuset neden for vores hus, og da jeg brugte hans frugthave som genvej til skolen, smed han en gang imellem et stykke brĂŠnde efter mig, for jeg havde ikke noget at gĂžre pĂ„ hans jord. Somme tider blev han dog alligevel glad for at se mig, og han kom hen til mig og kaldte mig Helmut. Det kunne jeg nu heller ikke bruge til noget. Bedstefar dĂžde. Jeg glemte disse oplevelser – indtil sygdommen tog fat hos min far."

Arno Geiger fĂžlger sin fars liv tĂŠt de nĂŠste Ă„r. For at stĂžtte ham i den stadig vanskeligere hverdag, inden plejehjemmet bliver den sidste station. Men ogsĂ„ for at lĂŠre ham at kende – for tiden er gĂ„et, siden barndommen sluttede, og det travle voksne liv satte ind. Geiger flytter ind, og dagene gĂ„r med mange forskellige slags samvĂŠr, med rablende dialoger, absurde optrin. Men faderen er samtidig lysende klar i fortĂŠllingerne fra hans egen barndom, hans soldatertid, slĂŠgtens og hjemstavnens historie.

LEKTØRUDTALELSE

"RÞrende, humoristisk og meget personlig beretning om en sÞns iagttagelse af sin fars rejse ind i demensen. Faderen August er ramt af Alzheimer, og sÞnnen fÞlger ham tÊt de sidste Är. God at lÊse for alle med demens inde pÄ livet (...) En meget tÊt og bevÊgende skildring af en rejse ind i demensen, af og til meget morsom, men ogsÄ meget gribende. Bogen kan med sine mange eksempler hjÊlpe andre i samme situation."

ANMELDERNE SKREV

"Konklusionen fĂžrst: Bogen om Arno Geiger og hans demente far er en bog, som bĂžr lĂŠses af alle, som er sammen med eller som kender mennesker med demens, uanset om det er familie eller plejepersonale, og hvem gĂžr ikke det?"

- Litteratursiden

"...rÞrende og indsigtsgivende - en meget vÊrdifuld hÄndsrÊkning til enhver, der i dag er i berÞring med sygdommen hos op mod 90.000 demensramte danskere."

- Politiken

"TankevĂŠkkende Ăžstrigsk bog om demens."

- Jyllands-Posten