(0)

Den givne dag

e-bok


Danny Coughlin er en ung politimand, der dagligt sÊtter livet pÄ spil med at infiltrere organiserede revolutionÊre og anarkistiske grupper i Boston, hvor det i Ärene efter fÞrste verdenskrig vrimler med europÊiske emigranter. Dannys far er den hÞjtstÄende politimand Thomas Coughlin, der sammen med andre irske indvandrere udgÞr ordensmagten i den gamle amerikanske storby. BÄde hans far og hans onkel har hÞj indflydelse i korpset og dermed pÄ Dannys liv. Men Danny fÞler sig dybere og dybere splittet mellem sine egne holdninger og familiens forventninger til ham.

Luther Laurence er efter et skuddrama i et sort gangstermiljÞ pÄ flugt fra politiet og sÞger tilflugt i Boston. Han mÄ efterlade sin unge gravide kone i Tulsa og knuse deres fÊlles drÞm om en fremtid, der en overgang sÄ lysere ud end for mange andre sorte fra Syden. Luther fÄr arbejde hos familien Coughlin, hvor han mÞder Danny, og imod alle odds fÄr de to mÊnd opbygget et usÊdvanligt stÊrkt venskab, der kommer til at fÄ afgÞrende indflydelse pÄ begges fremtid.

I romanen fÊrdes virkelige personer mellem fiktive, og vi mÞder blandt andre den legendariske baseballstjerne Babe Ruth og den unge, senere sÄ magtfulde, J. Edgar Hoover.

"... et ambitiĂžst anlagt historisk bogvĂŠrk, der udspiller sig i Boston i Ă„ret efter FĂžrste Verdenskrigs ophĂžr.

Der er tale om en stor, amerikansk identitetsroman spÊndt ud af social indignitation, hvilket pÄ ingen mÄde betyder, at en dansk lÊser ikke benovet kan lÊse og leve med over hundreder af sider."

******

Jan Hedegaard, Berlingske Tidende

"Hvis vi uddelte stjerner, baseballbat eller politistave her pÄ avisen, ville jeg give Dennis Lehane syv ud af syv for fÞrste del af hans historiske epos om Amerika."

Louise Windfeld-HĂžeberg, Weekendavisen

" 'Den givne dag' er en dampende varm og medrivende koloreret historisk roman, man sluger i store, saftige lunser."

Kim Skotte, Politiken

"Dennis Lehane gĂžr for Boston, hvad James Lee Burke gjorde for The New South, hvad James Ellroy har gjort for Los Angeles og Paul Auster for New York. Mest af alt er " Den givne dag " en herreudgave af Ken Folletts " Giganternes kamp", hvor Lehane vil det hele og slipper af sted med det meste.

Der er tale om fÞrste bind i en trilogi, og er man til robuste cigarer, rÞget whisky og rÞde bÞffer, sÄ lÞs endelig billet til fÞrste akt."

******

Thomas Kaarsted, Fyens Stiftstidende

"En mÊgtig historisk roman om USA i mellemkrigstiden. Dennis Lehane mestrer bÄde den sprogligt prÊcise og intense detalje og det store, bredt anlagte epos. Det er stort."

*****

Niels Lillelund, Jyllands-Posten

"Et stĂŠrkt, mandhaftigt og atmosfĂŠremĂŠttet billede af USA dengang og i dag."

Tonny Vorm, Information

"Forrygende historisk roman (...) Dennis Lehane fortÊller i 'Den givne dag' amerikansk arbejderhistorie, sÄ det synger. Den kulÞrte og medrivende roman er fÞrste bind af en kÊmpetrilogi om det moderne USA. (...)

Hold op, hvor er det underholdende og farverigt og engagerende at dykke ned i de historiske omstĂŠndigheder ved verdenskrigens slutning med Lehane som indigneret guide."

Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad

"Det er en roman med masser af spĂŠndende og dramatiske episoder, med gribende kĂŠrlighedshistorier – og samtidig med en samfundsskildring, som – tror jeg da – er med til at give en baggrund for at forstĂ„ det amerikanske samfund af i dag. Det er virkelig god underholdning af den slags, som der er alvor bag, og det er som regel den bedste."

John Bech, HelsingĂžr Dagblad