(8)

Den hemmelige historie

ljudbok


Vi er i Vermont, hvor de rige og succesfulde bor. Da den aspirerende 19-Ärige Richard Papen begynder her pÄ college, Äbner der sig en fremmedartet verden med overmodig leg med rusmidler og ritualer, iscenesat af en karismatisk lÊrer.

Richard kommer ind i en elitĂŠr og lukket kreds af grĂŠskstuderende pĂ„ et universitet i Vermont. Ledet af en mystisk lĂŠrer dyrker de den klassiske grĂŠske kultur og begynder at fĂžre studierne over i virkeligheden i dionysiske orgier. Et gammelt ritual bringes brutalt til live med fatale konsekvenser. Et af gruppens medlemmer bliver myrdet – offer for den hemmelige historie, og der gĂ„r Ă„r inden det endelige opgĂžr.

Donna Tartts adelsmÊrke er et suverÊnt sprog, elegant plotbehandling og trovÊrdige personer, hvilket ogsÄ er til stede her.

"Den hemmelige historie er selvfÞlgelig umiddelbart en spÊndende roman om forbrydelse, skyld og straf. Men den handler i virkeligheden ogsÄ om et af de grÊske begreber, som der jongleres elegant og nÊsten pralende med: Om det hybris, de hovmodige begÄr, nÄr de nÊrmer sig gudernes stadie. Og om det nemesis, som derfor straffer dem pÄ liv, krop og sjÊl ... Donna Tartt har skrevet en imponerende og lÊrd ... debutroman."

– Henrik List, Berlingske Tidende

Den hemmelige historie er fantastisk velskrevet og sprogligt en stor fornÞjelse at lÊse! Det er en psykologisk skildring af en gruppe unge, der bevÊger sig alt for langt uden for almindelig moral. Romanen er bÄde en tragedie, en udviklingsroman og en krimi om et venskab i ungdommen, der kommer til at have fatal betydning for resten af deres liv. De af dem, der overlever.

- litteratursiden.dk

Donna Tartt (1963) er fĂždt i Greenwood, Mississippi. Hun debuterede i 1992 med `Den hemmelige historie‘, og ti Ă„r senere fulgte `Den lille ven‘. I 2013 udkom `Stillidsen‘.


UpplÀsare: Jakob Sveistrup
LĂ€ngd: