(0)

Den tavse dansker

e-bok


"Jeg kunne aldrig se mine kammerater i Þjnene. Jeg syntes altid, at de mÄtte kunne se ind i en skidden sjÊls skidne dyb, og at de var bange for jeg skulle se det samme hos dem... Alle vi, der havde hjemme pÄ den samme kÊre muld... Alle vi, der gjorde vores pligt, og drÊbte dem, som aldrig har krÊnket det, der var os kÊrt og dyrebart, eller det, der for os er det samme som livet og hÄbene og fremtiden.

De kaldte mig altid den tavse dansker, kammeraterne og de overordnede, hvor jeg kom frem.

Den tavse dansker. De havde ret. Jeg var tavs."

Da SÞnderjylland endnu var en del af Tyskland, blev ogsÄ de dansksindede unge mÊnd indkaldt til at tjene som soldater i den tyske hÊr under fÞrste verdenskrig. Erich Erichsens roman "Den tavse dansker" er skrevet pÄ baggrund af en rÊkke soldaterbreve, der blev offentliggjort i de sÞnderjyske aviser i starten af krigen, og er en barsk og realistisk skildring af livet som dansk soldat i den tyske hÊr. Bogen udpensler alle de overvejelser og den frustration, krigen medfÞrte, samt de menneskelige omkostninger krigen havde for den menige soldat, der ikke kÊmpede for sit land, men kun ud af pligt.

slx

Erich Erichsen (1870-1941) var en dansk forfatter, der havde sit virke fra begyndelsen af 1900-tallet og frem til sin dÞd i 1940. Han var bÄde kendt for sine egne originale vÊrker og for sine mange oversÊttelser af Arthur Conan Doyles vÊrker om Sherlock Holmes. Erichsen fik udgivet flere af sine vÊrker efter sin dÞd.