(0)

Der er noget derude og andre noveller

e-bok


"PĂ„ sĂŠdvanlig listig vis og med al den tĂžrhed, der er sĂ„ autoritativ og besĂŠttende hos Nadine Gordimer leveres den spĂŠndende historie om, hvordan et ungt ĂŠgtepar flytter i familien Kleynhans‘ hus (ejeren er dĂžd og borte) og sammen med to sorte, Eddie og Vusi, planlĂŠgger angrebet pĂ„ det overfor liggende kraftvĂŠrk. Og gennemfĂžrer det. Mens de pĂ„ alle sider omgives af de sikre kolonisatorer, som fordriver tiden med golf, passer deres lĂŠgegerning, sĂŠlger huse eller ordner smĂ„ elskovsaffĂŠrer og egentlig kun opskrĂŠmmes af drĂŠber-aben, der har en sĂŠrlig evne til at dukke op, nĂ„r man mindst den venter nĂŠr, en voyeur, King Kong, et sort vĂŠsen, hvis fĂŠtre, som man ved Gud ikke vil anerkende, driver deres spil, som man hidtil har kunnet straffe med tortur og terror. Men hvor lĂŠnge
?"

SĂ„dan skrev Klaus Rifbjerg om titelnovellen, "Der er noget derude". De syv andre historier i Nadine Gordimers novellesamling er ikke mindre hjemsĂžgende.

Den sydafrikanske forfatter Nadine Gordimer (1923-2014) debuterede i 1938 med en novelle, der blev udgivet i Johannesburg Magazine. Sidenhen udgav hun en lang rĂŠkke romaner, hvoraf mange handlede om social og politisk uretfĂŠrdighed i Sydafrika under apartheidstyret. Nadine Gordimer var kendt for sin aktive deltagelse i bekĂŠmpelsen af apartheid og vandt i 1991 Nobelprisen i litteratur.