(0)

Der var gode folk iblandt

e-bok


Der er ikke fÞr skrevet om de danske sysselledere i Danmarks National Socialistiske Arbejder-Parti, DNSAP, i et samlet vÊrk. Bogen giver ogsÄ et sammenhÊngende indblik i partiorganisationen DNSAP og disse personers fÊllesmÞde i historien. Hvordan var hverdagen for dem fÞr, under og efter 2. verdenskrig?

Hvem var de, og hvad fik disse mÊnd til at gÄ ind i DNSAP? Var de politiske idealister, opportunister eller blot aktÞrer, der spillede den rolle, der var dem tildelt af situationen og de begivenheder, hele Europa, ja, hele verden, var kastet ud i. Det er det, denne bog vil forsÞge at give et svar pÄ ved hjÊlp af en omfattende gennemgang af ellers utilgÊngeligt arkivmateriale.

I dette bind fortÊlles om de 42 sysselledere i Jylland og pÄ Fyn. I bind 2 fÞlger de sidste 33 fra SjÊlland og Bornholm.

Uddrag af bogen

Syssellederens hovedopgave blev indgĂ„ende beskrevet i DNSAP’s Organisationsplan fra 1936:

”
 han har det fulde ansvar overfor partifĂžreren for organisationens ydre og indre trivsel indenfor sysselet. Han trĂŠffer den politiske afgĂžrelse efter partiets program i alle spĂžrgsmĂ„l, hvis rĂŠkkevidde ikke overskrider sysselets grĂŠnser 
 Syssellederen skal hver mĂ„ned give partifĂžreren en indberetning om arbejdet indenfor syslet.” Han skulle ogsĂ„ holder stabslederen for partiorganisationen (Th. Larsen) og landslederen for partiorganisationen (Philip Hoffmann-Madsen) underrettet om sit arbejde. Det er muligt, at det er blevet overholdt, men ikke alle rapporter findes i dag i arkiverne.

I forbindelse med den fĂžrste udnĂŠvnelse i januar 1936 skrev Frits Clausen pĂ„ samme tid i DNSAP’s MĂ„nedsbreve, at de udpegede sysselledere kun skulle sidde pĂ„ posten til udgangen af 1936. Men udskiftningerne kom helt af sig selv. Det skulle snart vise sig, at Clausen ingen grund havde til at bekymre sig om, at en sysselleder skulle blive gammel pĂ„ sin post.

Nogle sysler havde flere magtkampe end andre. Fyn og StorkÞbenhavns syssel var helt klart i toppen, nÄr det gÊlder magtkampe og udskiftninger. I alt nÄede 75 personer igennem perioden fra 1936 til 1945 at kunne kalde sig sysselleder.

Om forfatteren

Henrik Asferg (f. 1967) er uddannet cand.mag. i historie og informationsforvaltning i 2018.