(0)

Det hvide hus

e-bok


"Barndomsdage, jeg vil kalde jer tilbage, tider uden nid, venlige tider, jer vil jeg gerne mindes.

Min moders fine trin vil lyde gennem lyse stuer, og mennesker, som nu er grÄ under livets byrde, vil le som de, der ikke kendte deres skÊbne. Lad dem, som dÞde, tale igen med milde stemmer, og gamle sange vil slynge sig gennem mindernes kor."

I "Det hvide hus" fortĂŠller Herman Bang i romanform om sin barndom som prĂŠstesĂžn pĂ„ Als, inden han flyttede til sin bedstefars fornemme hjem i KĂžbenhavn for at studere. Herman Bangs beskrivelse af sin barndom rummer nogle af hans forfatterskabs med bevĂŠgende lyriske partier og viser den ĂŠldre indadvendte og desillusionerede forfatter, der lyser op ved mindet om den tid, inden verden – og han selv – gik af lave.

"Det hvide hus" efterfÞlges af erindringsbogen "Det grÄ hus" om Herman Bangs liv i KÞbenhavn. Begge bÞger kan lÊses uafhÊngigt af hinanden.

Herman Bang (1857-1912) var en dansk kritiker, forfatter og journalist. I 1880 brĂžd han igennem med romanen "HĂ„blĂžse slĂŠgter", og siden blev det til en lang rĂŠkke vĂŠrker inden for forskellige genrer. Herman Bang er kendt for sin impressionistiske skrivestil og var en af hovedkrĂŠfterne bag det moderne gennembrud i dansk litteratur.