(0)

Else

e-bok


I 1800-tallets Stavanger vokser den unge forÊldrelÞse Else op under trange kÄr i et hus fyldt med afdankede musikere og fordrukne smÄforbrydere. I den anden ende af byen opretter det bedre borgerskab "Foreningen for faldne Kvinder" i en kirkelig menighed for at vise, at de tager socialt ansvar. Fornemme fruer kappes om bestyrelsesposterne og enstemmigt vÊlger de byens konsul til formand uden at skele til, at selvsamme konsul i Ärenes lÞb har sÞrget for at forsyne Stavanger med en stor del faldne kvinder.

"Else" er en samfundskritisk roman, der fremstiller hÄblÞsheden og udnyttelsen af proletariatet mens grÄdighed, dobbeltmoral og hykleri prÊger det bedre borgerskab, hvor privat velgÞrenhed bliver en sovepude for dÄrlig social samvittighed.

Alexander Kielland (1849-1906) er en af de mest kendte norske forfattere fra 1800-tallet. Hans mange romaner og noveller er skrevet i en realistisk og samfundskritisk stil og nyder stor anerkendelse ogsÄ uden for Norges grÊnser. Han debuterede med "Novelletter" i 1879 men er bedst kendt for slÊgtsromanen "Garman & Worse" fra 1880.