(7)

Em - rakasta

e-bok


PysÀyttÀvÀ kertomus Vietnamin sodasta ja hÀvityksestÀ versovasta rakkaudesta

Tùm on nuori tyttö, kun Vietnamin sota syttyy. HÀn todistaa hÀvitystÀ, mutta selviytyy kerta toisensa jÀlkeen. Kertomus saa alkunsa entisen Indokiinan kumipuuplantaaseilta. Se sivuaa Yhdysvaltain armeijan yritystÀ evakuoida orvot vietnamilaislapset osana operaatio BabyliftiÀ, hipaisee sodan hirveyksiÀ ja kulkee kalifornialaisten kynsisalonkien kautta Montréaliin.

Vuosien kuluessa ja paikkojen vaihtuessa muidenkin sodan nÀhneiden elÀmÀntarinat punoutuvat osaksi Tùmin kertomusta. Romaanin kantava, kaiken yhdistÀvÀ teema on rakkaus ja ihmisyyden katkeamaton elÀmÀnlanka: vietnamiksi em tarkoittaa pikkusisarusta tai rakastettua, ja se lausutaan samoin kuin ranskan aime, rakasta.

Monialaisena taiturina tunnettu Kim ThĂșy on valloittanut lukijat ja kriitikot ympĂ€ri maailmaa uniikilla kerronnallaan. HĂ€nen teoksiaan on myyty yli 850 000 kappaletta ja kÀÀnnetty 29 kielelle. Em oli myyntimenestys heti ilmestyessÀÀn, ja Kanadassa romaania myytiin yli 50 000 kappaletta ensimmĂ€isen kuukauden aikana.

Canada Council of Arts on tukenut teoksen julkaisua.

Suomentaja kiittÀÀ Suomen Kulttuurirahastoa tuesta.