(0)

En dag er vi lige gamle

ljudbok och e-bok


En skĂžnne dag er vi lige gamle, vi to.

Hans Lyngby Jepsens replik er henvendt til hans afdÞde far - og danner afsÊt for en erindringsbog, der kredser om alder og dÞd. Undervejs tegnes ogsÄ en rÊkke usentimentale portrÊtter af skrivende kolleger, der ikke er mere: Hans Kirk, Hans Scherfig, Thorkild Hansen, Palle Lauring og Tage Kaarsted.

I korte kladder skrev jeg til muligt brug fÞlgende biografiske sider, nedslag over de mere end 50 Är der fulgte afslutningen af mine to fÞrste bind erindringer. Misfarvede mÄske, utilstrÊkkelige. Min kone Ingers og mine Är i Italien dÊkkes af et bind om vore sicilianske venner og naboer. De fleste af dem lever endnu i bedste velgÄende. Det slÄr mig, at nÊsten alle andre personer, der i det fÞlgende omtales, ikke kan ringes op, spÞrges til rÄds, besÞges eller inviteres pÄ besÞg. Det er ikke nogen god tanke. Men vi mÄtte vÊnne os til den og har besluttet til videre at fÄ det bedst mulige ud af den beviligede tid.

En dag er vi lige gamle er en erindringsbog i forlĂŠngelse af Til Andrea (1989), De gode kvinder (1991), Sicilianske naboer (1996) og En dag er vi lige gamle (1997) og afsluttes med Mest imod (1999).

Hans Lyngby Jepsen (1920-2001) har mere end 94 udgivelser bag sig. Hans voksede op blandt udstÞdte eksistenser pÄ fattiggÄrden i Aalborg, hvor faderen var inspektÞr. Her fik Hans Lyngby Jepsen tidligt stÊrke sociale indtryk, som sammen med byen, egnen og slÊgten kom til at prÊge hans forfatterskab.

Hans alsidige forfatterskab gav igennem mere end et halvt Ärhundrede en stor lÊserskare en rÊkke vÊrdifulde udgivelser, skÞnlitteratur sÄvel som faglitteratur. Han skrev spÊndingsromaner, noveller og debatbÞger om blandt andet sportens idealer samt biografier og portrÊtter af de socialdemokratiske statsministre Thorvald Stauning og Anker JÞrgensen. Dertil kom flere historiske romaner og egnsbeskrivelser fra sÄ vidt forskellige egne som Nordjylland og Sicilien.Lyngby Jepsens spÊndende og mangfoldige forfatterskab gav ham flere priser og legater. Han er bl.a. hÊdret med Henrik Pontoppidans Mindefond, Adam OehlenschlÀger Legatet, SÞren Gyldendal-prisen, H.C. Andersen-Legatet og LO's Kulturpris.