(553)

En gylden korkprop

ljudbok och e-bok


Iben Hjejle er en af sin generations mest markante skuespillere.

Skuespilleren Iben Hjejle var en del af det store nybrud i dansk film i 1990’erne, hun indspillede Hollywood-film og var en hjþrnesten i det populére Klovn-univers. Privat udgjorde hun halvdelen af ”Danmarks celebritypar nummer to” – efter kronprinsparret.

De senere Ă„r har hun skabt en af landets mest lyttede podcasts, den hudlĂžst ĂŠrlige Sitter, hvor hun er vĂŠrt sammen med veninden Signe Lindkvist. Men undervejs har livet taget nogle dyk, og hun er flydt vĂŠk fra det, hun er rundet af. BĂ„de privat og professionelt. I En gylden korkprop fortĂŠller hun om at finde vej til overfladen og trĂŠde i karakter i sit livs vigtigste rolle: Rollen som sig selv. Det har krĂŠvet nogle markante valg – og fravalg – i bestrĂŠbelsen pĂ„ at blive tro mod sig selv og genfi nde sine grundvĂŠrdier.

FortĂŠllingen tager sit udspring en dag, Iben smider en kasse med gamle manuskripter i en container. Det bliver fĂžrste skridt i en lĂŠngere selvransagning, som fĂžrer hende hele vejen tilbage til barndomshjemmet i 1970’ernes SĂžborg. Hun fĂžlger sit spor gennem skiftende familieformer, nedslĂ„ende tab, tĂŠtte venskaber og svĂŠre brud frem til i dag, hvor hun har fundet tilbage til fordybelsen og Ă„bnet et nyt kapitel.

Bogens tone har den balance, der ogsĂ„ kendetegner Iben som menneske og skuespiller – der er lige dele humor og eftertanke. Som en kollega har sagt: "Hos Iben ligger Dostojevski og pruttepuden lige ved siden af hinanden."


UpplÀsare: Iben Hjejle
LĂ€ngd: